ßßß


Składniki na zaczyn:150g zakwasu z mąki orkiszowej pełnoziarnistej (stosunek wody do mąki w zakwasie to 150g : 100g)200g mąki orkiszowej pełnoziarnistej100g mąki jęczmiennej pełnoziarnistej50g mąki z prosa, lub mielimy kaszę jaglaną w młynku200g wodyCiasto właściwe:cały zaczyn - 700g300g mąki pszennej chlebowej100g ugotowanej kaszy jaglanej *100g czerwonej soczewicy gotowanej100g ugotowanego bobu (użyłam bobu egipskiego) można dodać polskiego bobu świeżego lub mrożonego150g wody1 płaska łyżki soli morskiej* W przepisie Dana użyła prosa, które zostało namoczone w wodzie na czas fermentacji zaczynu, następnie odsączone, zmielone i dodane do ciasta właściwego.Przygotowanie zaczynu:Składniki zaczynu wymieszać wieczorem, dzień przed pieczeniem chleba i pozostawić na 14-16 godzin.Po tym czasie do zaczynu dodać wodę z solą, wymieszać.Następnie dodać zmielone ziarna soczewicy, kaszy jaglanej i bobu. Stopniowo dodać mąkę pszenną. Do pewnego momentu można mieszać drewnianą łyżką.Ciasto wyjąć na blat posypany mąką, zagniatać ciasto, aż będzie lekko ścisłe. Jeśli ciasto będzie mocno lepić się do rąk, dodać trochę mąki.Po wyrobieniu ciasto powinno odpocząć około 10 minut.Następnie przełożyć ciasto do foremki ** posmarowanej olejem i posypanej otrębami lub mąką.Ciasto na chleb odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1 godzinę i 45minut.Nagrzać piekarnik do temp. 230 stopni, wstawić foremkę z ciastem chlebowym i wrzucić kilka kostek lodu na dno piekarnika.Po 20 minutach pieczenia zmniejszyć temperaturę do 210 stopni i piec jeszcze 35 minut. Łączny czas pieczenia chleba to 55 minut.Po upieczeniu wyjąć chleb z foremki i wystudzić na kratce.** 1450g ciasta nie mieści się do jednej foremki na chleb, można użyć dwóch foremek lub przygotować ciasto z połowy porcji.Smacznego