Wykonanie
Biblijny
chleb Ezechiela upiekłam w Czerwcowej Piekarni Amber . Przepis zaproponowała Dana, autorka bloga Leśny Zakątek. Dana ciekawie i barwnie pisze o tym jak powstał pomysł na ten
chleb, o czym przeczytacie tutaj .Od siebie dodam, że
chleb jest bardzo smakowity, ma chrupiącą skórkę, zwarty miękisz i lekko kwaskowy smak. Nie kruszy się podczas krojenia.
Składniki na zaczyn:150g zakwasu z
mąki orkiszowej pełnoziarnistej (stosunek
wody do
mąki w zakwasie to 150g : 100g)200g
mąki orkiszowej pełnoziarnistej100g
mąki jęczmiennej pełnoziarnistej50g
mąki z prosa, lub mielimy
kaszę jaglaną w młynku200g
wodyCiasto właściwe:cały zaczyn - 700g300g
mąki pszennej chlebowej100g ugotowanej
kaszy jaglanej *100g
czerwonej soczewicy gotowanej100g ugotowanego
bobu (użyłam
bobu egipskiego) można dodać polskiego
bobu świeżego lub mrożonego150g
wody1 płaska łyżki
soli morskiej* W przepisie Dana użyła prosa, które zostało namoczone w wodzie na czas fermentacji zaczynu, następnie odsączone, zmielone i dodane do ciasta właściwego.Przygotowanie zaczynu:Składniki zaczynu wymieszać wieczorem, dzień przed pieczeniem
chleba i pozostawić na 14-16 godzin.Po tym czasie do zaczynu dodać
wodę z
solą, wymieszać.Następnie dodać zmielone ziarna
soczewicy,
kaszy jaglanej i
bobu. Stopniowo dodać
mąkę pszenną. Do pewnego momentu można mieszać drewnianą łyżką.Ciasto wyjąć na blat posypany
mąką, zagniatać ciasto, aż będzie lekko ścisłe. Jeśli ciasto będzie mocno lepić się do rąk, dodać trochę
mąki.Po wyrobieniu ciasto powinno odpocząć około 10 minut.Następnie przełożyć ciasto do foremki ** posmarowanej
olejem i posypanej
otrębami lub
mąką.Ciasto na
chleb odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1 godzinę i 45minut.Nagrzać piekarnik do temp. 230 stopni, wstawić foremkę z
ciastem chlebowym i wrzucić kilka kostek
lodu na dno piekarnika.Po 20 minutach pieczenia zmniejszyć temperaturę do 210 stopni i piec jeszcze 35 minut. Łączny czas pieczenia
chleba to 55 minut.Po upieczeniu wyjąć
chleb z foremki i wystudzić na kratce.** 1450g ciasta nie
mieści się do jednej foremki na
chleb, można użyć dwóch foremek lub przygotować ciasto z połowy porcji.Smacznego