Biblijny chleb Ezechiela

nazwa

Wykonanie

Biblijny chleb Ezechiela upiekłam w Czerwcowej Piekarni Amber . Przepis zaproponowała Dana, autorka bloga Leśny Zakątek. Dana ciekawie i barwnie pisze o tym jak powstał pomysł na ten chleb, o czym przeczytacie tutaj .
Od siebie dodam, że chleb jest bardzo smakowity, ma chrupiącą skórkę, zwarty miękisz i lekko kwaskowy smak. Nie kruszy się podczas krojenia.
Składniki na zaczyn:
150g zakwasu z mąki orkiszowej pełnoziarnistej (stosunek wody do mąki w zakwasie to 150g : 100g)
200g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
100g mąki jęczmiennej pełnoziarnistej
50g mąki z prosa, lub mielimy kaszę jaglaną w młynku
200g wody
Ciasto właściwe:
cały zaczyn - 700g
300g mąki pszennej chlebowej
100g ugotowanej kaszy jaglanej *
100g czerwonej soczewicy gotowanej
100g ugotowanego bobu (użyłam bobu egipskiego) można dodać polskiego bobu świeżego lub mrożonego
150g wody
1 płaska łyżki soli morskiej
* W przepisie Dana użyła prosa, które zostało namoczone w wodzie na czas fermentacji zaczynu, następnie odsączone, zmielone i dodane do ciasta właściwego.
Przygotowanie zaczynu:
Składniki zaczynu wymieszać wieczorem, dzień przed pieczeniem chleba i pozostawić na 14-16 godzin.
Po tym czasie do zaczynu dodać wodę z solą, wymieszać.
Następnie dodać zmielone ziarna soczewicy, kaszy jaglanej i bobu. Stopniowo dodać mąkę pszenną. Do pewnego momentu można mieszać drewnianą łyżką.
Ciasto wyjąć na blat posypany mąką, zagniatać ciasto, aż będzie lekko ścisłe. Jeśli ciasto będzie mocno lepić się do rąk, dodać trochę mąki.
Po wyrobieniu ciasto powinno odpocząć około 10 minut.
Następnie przełożyć ciasto do foremki ** posmarowanej olejem i posypanej otrębami lub mąką.
Ciasto na chleb odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1 godzinę i 45minut.
Nagrzać piekarnik do temp. 230 stopni, wstawić foremkę z ciastem chlebowym i wrzucić kilka kostek lodu na dno piekarnika.
Po 20 minutach pieczenia zmniejszyć temperaturę do 210 stopni i piec jeszcze 35 minut. Łączny czas pieczenia chleba to 55 minut.
Po upieczeniu wyjąć chleb z foremki i wystudzić na kratce.
** 1450g ciasta nie mieści się do jednej foremki na chleb, można użyć dwóch foremek lub przygotować ciasto z połowy porcji.
Smacznego
Źródło:http://codziennik-kuchenny.blogspot.com/2015/06/biblijny-chleb-ezechiela.html