Wykonanie
Wracam do Was po 2 tygodniach przerwy z bochenkiem gorącego
chleba, odkąd mam garnek rzymski piekę
chleby częściej i chętniej. Polecam kupno garnka, można w nim piec cudne
chleby, a także przygotować pyszne dania bez tłuszczu. Dzisiaj proponuję Wam
chleb z
mąki pszennej i kukurydzianej z przepisu Elizy Mórawskiej z książki "O
chlebie".
Chleb jest prosty w wykonaniu, nie trzeba go zbytnio wyrabiać, a efekt jaki jest każdy widzi.
CHLEB PSZENNO- KUKURYDZIANY.Składniki:1 łyżeczka
drożdży instant (lub 2 g świeżych)400 g
mąki pszennej chlebowej typ 750200 g
mąki kukurydzianej550 ml
wody1,5 łyżeczki
soli morskiejMieszamy w misce wszystkie składniki i odstawiamy do wyrośnięcia na 12-16 godzin. Wyrośnięte ciasto wykładamy na mocno posypaną
mąką ściereczkę i wkładamy do koszyka lub miski, odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.Gdy pieczemy ciasto w garnku rzymskim, należy garnek wcześniej namoczyć w wodzie 10-15 minut. Namoczony garnek wycieramy ściereczką, i wkładamy do niego ciasto (dobrze by było całe oprószone
mąką), zamykamy pokrywkę. Garnek wstawiamy do zimnego piekarnika i nastawiamy na 220 stopni, po 45 minutach zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze 15 minut. Gotowy
chleb wyciągamy z garnka i chłodzimy na kratce.Gdy pieczecie w garnku żeliwnym, ciasto wkłada się do nagrzanego wcześniej garnka i pieczemy krócej- 20 minut z pokrywką, 20 minut bez.Gdy korzystamy z keksówki, ciasto wkładamy do foremki, a gdy urośnie pieczemy 40-45 minut.