Wykonanie
Uwielbiam piec
chleb, a zwłaszcza kiedy wyciągam z piekarnika taki piękny bochenek. Jeśli nie piekliście nigdy
chleba, ten będzie dla Was idealny. Na drożdżach, przygotowany wieczorem, będzie gotowy do upieczenia rano następnego dnia. Przepis znalazłam w książce "O
chlebie", Eliza piekła go w garnku żeliwnym, z dodatkiem
mąki kukurydzianej. W pierwszej wersji dodałam
mąkę amarantusową,
chleb wyszedł pyszny, z chrupiącą skórką, niemniej jednak był lekko zbity. Domyślam się, że
mąka z
amarantusa jest cięższa od kukurydzianej i stąd ta mała wada. W drugim podejściu użyłam tylko
mąki pszennej i
chleb wyszedł idealny, wyrósł, miał piękną skórkę, nic tylko posmarować
masłem i zajadać. Zachęcam Was do upieczenia tego
chleba i w ogóle do wypiekania własnego
pieczywa. Swój
chleb wypiekałam w garnku rzymskim, możecie też użyć keksówki.
CHLEB PSZENNY.Składniki:1 łyżeczka
drożdży instant (lub 2 g świeżych)600 g
mąki pszennej chlebowej typ 750550 ml
wody1,5 łyżeczki
soli morskiejMieszamy w misce wszystkie składniki i odstawiamy do wyrośnięcia na 12-16 godzin. Wyrośnięte ciasto wykładamy na mocno posypaną
mąką ściereczkę ( ja trochę powyrabiałam wcześniej ciasto) i wkładamy do koszyka lub miski, odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.Gdy pieczemy ciasto w garnku rzymskim, należy garnek wcześniej namoczyć w wodzie, w tym przypadku moczyłam 10 minut, dzięki temu powstało na
chlebie piękne pęknięcie. Namoczony garnek wycieramy ściereczką, i wkładamy do niego ciasto (dobrze by było całe oprószone
mąką), zamykamy pokrywkę. Garnek wstawiamy do zimnego piekarnika i nastawiamy na 220 stopni, po 45 minutach zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze 15-20 minut. Gotowy
chleb wyciągamy z garnka i chłodzimy na kratce.Gdy pieczecie w garnku żeliwnym, ciasto wkłada się do nagrzanego wcześniej garnka i pieczemy krócej- 20 minut z pokrywką, 20 minut bez.Gdy korzystamy z keksówki, ciasto wkładamy do foremki, a gdy urośnie pieczemy 40-45 minut.