Wykonanie
Sporo dowiedziałam się ostatnio o
chlebie. Niby taki zwykły,
chleb powszedni. Jednak coraz częściej staje się towarem luksusowym, jeśli chodzi o jego zakup. Trzeba się na prawdę dobrze naszukać, żeby znaleźć w sklepie, a nawet w piekarni, prawdziwe
pieczywo niczym nie wspomagane.Wracamy więc do początków i pieczemy
chleb w domu. Na drożdżach lub na zakwasie.. Piekąc ten
chleb na zakwasie użyłam swojego, własnoręcznie wyhodowanego zakwasu. Tym razem dostałam w prezencie gotowy, stabilny zakwas oraz przepis na
chleb, który delikatnie zmodyfikowałam. Oto rezultat mojego wypieku:Potrzebne składniki:- 250 g
mąki żytniej 2000- 500 g
mąki pszennej chlebowej typ 1800- 40 g
otrąb owsianych- 120 g
sezamu- 3 łyżeczki
soli morskiej- 120 g zakwasu żytniego- 3,5 szklanki filtrowanej
wody (w zależności od rodzaju
mąki, może być jej mniej lub więcej)Sposób wykonania:Wszystkie składniki dobrze wymieszać w misce. Dwie podłużne foremki wysmarować
oliwą i obsypać
otrębami, wyłożyć masę
chlebową, posypać ziarnami
sezamu i przyklepać je łyżką, przykryć folią spożywczą. Można też piec w papierze, choć po upieczeniu trzeba go ściągnąć z bochenka, co nie zawsze jest takie łatwe. Odstawić na 12 godzin.Piec w temperaturze 210 stopni z termoobiegiem przez 15 minut, następnie przez godzinę i 15 minut w 180 stopniach z termoobiegiem.Po upieczeniu wyciągnąć z foremek, studzić na kratce.
-