Wykonanie
Zainspirowana włoskimi straganami , które ostatnio gościły w centrum ,stworzyłam oto ten przepis. Marynowany
czosnek,
imbir,
suszone pomidory z dodatkiem pieczonych
szparagów. Cóż więcej można chcieć :) Polecam

SKŁADNIKI:papryczki kolorowe małe 7 szt
szparagi 1 pęczek
ziarna słonecznika 2 łyżki
sól pieprz 1 szczypta
olej słonecznikowy 1 łyżka
oliwki 10 szt
pomidory suszone 7 plastrów
czosnek marynowany 7 ząbków
imbir marynowany w plastrach 5 plasterków
szpinak świeży 10 listkówPRZYGOTOWANIE:Papryczki oczyścić i opłukać. Ustawić na blaszce do pieczenia.
Szparagi opłukać, obciąć zdrewniałe końcówki, ułożyć koło
papryki. Posypać szczyptą
soli ,
pieprzu i
ziarnami słonecznika, następnie skropić
olejem słonecznikowym. Wstawić do nagrzanego piekarnika do temp 180 stopni i zapiekać 20 minut. W tym czasie
imbir oraz
pomidory suszone pokroić w kostkę.
Oliwki i
czosnek marynowany pokroić w plasterki. Liście
szpinaku opłukać i osuszyć posiekać. Warzywa przełożyć do miski. Po upieczeniu
szparagów , pokroić je i wraz z
ziarnami słonecznika dodać do reszty farszu, wymieszać. Ciepłe papryczki nadziewać farszem. Papryczki nie wymagają żadnego sosu. Smacznego:)