ßßß Cookit - przepis na Kotlety z soczewicy i płatków jaglanych – wegańskie i bezglutenowe

Kotlety z soczewicy i płatków jaglanych – wegańskie i bezglutenowe

nazwa

Wykonanie

Oto przepis na bardzo proste i smaczne kotlety z soczewicy. Soczewica to nie tylko wartościowe białko roślinne, ale także źródło potasu i kwasu foliowego. Płatki jaglane stanowią wartościowe źródło krzemu i są znakomitym wypełniaczem kotletów. Dzięki nim bardzo ładnie się sklejają.
Takie kotlety są znakomite na obiad i dobrze smakują z duszoną włoską kapustą lub dowolnymi sałatkami.
Składniki (na około 12 kotlecików)
3 szklanki ugotowanej soczewicy zielonej lub brązowej
¾ szklanki drobnych płatków jaglanych
1 szklanka wrzątku
1 duża cebula
1 łyżka mielonego czosnku
1 łyżka czosnku niedźwiedziego
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżka oleju kokosowego
2 łyżki oliwy z oliwek
sezam, wiórki kokosowe do obtoczenia kotletów
sól, pieprz
Przygotowanie
Cebulę obrać i drobno pokroić. Na patelni rozgrzać olej kokosowy i zeszklić cebulkę na złoto.
Płatki wsypać do większej miski i zalać wrzątkiem. Wymieszać i przykryć talerzem, aby w cieple napęczniały. Gdy przestygną dodać soczewicę, zmiksować na gładką masę i przyprawić. Na talerzyk wlać dwie łyżki oliwy i zwilżając nią dłonie formować kotlety o dowolnym kształcie i obtaczać w sezamie lub wiórkach kokosowych. Piec w piekarniku nagrzanym do 180˚C przez około 25 minut.
Źródło:http://www.alezakwas.pl/2015/11/kotlety-z-soczewicy-i-patkow-jaglanych.html