Wykonanie
Oto przepis na bardzo proste i smaczne kotlety z
soczewicy.
Soczewica to nie tylko wartościowe
białko roślinne, ale także źródło potasu i kwasu foliowego.
Płatki jaglane stanowią wartościowe źródło krzemu i są znakomitym wypełniaczem kotletów. Dzięki nim bardzo ładnie się sklejają.Takie kotlety są znakomite na obiad i dobrze smakują z duszoną
włoską kapustą lub dowolnymi
sałatkami.
Składniki (na około 12 kotlecików)3 szklanki ugotowanej
soczewicy zielonej lub brązowej¾ szklanki drobnych
płatków jaglanych1 szklanka wrzątku1 duża
cebula1 łyżka mielonego
czosnku1 łyżka
czosnku niedźwiedziego1 łyżeczka
słodkiej papryki1 łyżka
oleju kokosowego2 łyżki
oliwy z oliweksezam,
wiórki kokosowe do obtoczenia kotletów
sól,
pieprzPrzygotowanie
Cebulę obrać i drobno pokroić. Na patelni rozgrzać
olej kokosowy i zeszklić
cebulkę na złoto.
Płatki wsypać do większej miski i zalać wrzątkiem. Wymieszać i przykryć talerzem, aby w cieple napęczniały. Gdy przestygną dodać
soczewicę, zmiksować na gładką masę i przyprawić. Na talerzyk wlać dwie łyżki
oliwy i zwilżając nią dłonie formować kotlety o dowolnym kształcie i obtaczać w
sezamie lub wiórkach
kokosowych. Piec w piekarniku nagrzanym do 180˚C przez około 25 minut.