ßßß
Jak wybrać mango?Przede wszystkim ważny jest kolor owocu przechodzący od zieleni, przez żółcie aż do ładnie rumiano-czerwonego. Skórka mango powinna być jędrna i sprężysta, nielepiąca się. Po delikatnym przyciśnięciu pod palcem powinniśmy czuć konsystencję miąższu a następnie skórka powinna wrócić do poprzedniego stanu. Wąchając owoc przy szypułce powinniśmy czuć przyjemny zapach mango.
Jak obierać i do czego wykorzystać mango?Przed zjedzeniem owoc możemy schłodzić w lodówce, następnie przekroić na pół i wyjadać miąższ jak w przypadku kiwi. Możemy również mango przekroić na pół, delikatnie obkroić pestkę aby ułatwić jej wybranie, a następnie obieraczką do warzyw cienko obrać owoc. Najłatwiejszym jednak sposobem, przynajmniej dla mnie, jest obkrojenie mango po bokach. Zaczynamy od odcięcia dwóch większych kawałków mango, tak by otrzymać dwie łódeczki, a następnie odkrajamy miąższ który pozostał wokół pestki. Jeśli przy pestce mimo wszystko pozostało nam sporo owocu możemy ją wycisnąć nad miseczką, dzięki czemu otrzymamy dodatkowo sok z mango do wypicia lub do koktajlu. Otrzymane łódeczki nacinamy w kratkę, tak by nie przeciąć skórki, a następnie wypychamy miąższ na zewnątrz dzięki czemu powstaną nam mango jeże. Tak otrzymaną kostkę odkrajamy przy samej skórce za pomocą noża, łyżeczki a czasem gdy mango jest bardzo dojrzałe może udać nam się wybrać kawałki palcami.
Mango w formie kostki świetnie prezentuje się w sałatce zarówno owocowej jak i wytrawnej, to świetny dodatek do koktajli na bazie mleka kokosowego lub maślanki a także rewelacyjna przekąska w ciągu dnia. Kawałki mango możemy dodać również do porannej owsianki czy jaglanki.Mango ze względu na swoje prozdrowotne właściwości zaliczane jest do superfoods, które oprócz smakowitości świetnie wypływa na nasz organizm. Za sprawą licznej zawartości przeciwutleniaczy mango traktowane jest także jako owoc młodości, który dba o naszą skórę od wewnątrz, chroni przed powstawaniem oznaków starzenia się skóry a także promieniowaniem UV. Tyle wartości to aż szkoda nie korzystać, ja staram się już częściej dorzucać mango do zakupowej listy, mam nadzieję że i Wy częściej zaprosicie mango do domu.PozdrawiamSmakUla.Podziel się...