Wykonanie
Owoc mango jakoś zawsze traktowałam po macoszemu, smaczne ale z niewiadomych powodów rzadko trafiało do mojego zakupowego kosza. A to błąd w końcu
mango to skarbnica zdrowotności! Jak to jest z Tobą, wiesz dlaczego warto jeść
mango, sięgasz po nie, wiesz jak je wybierać?Dlaczego warto jeść mango?
Mango pomaga obniżyć poziom
cukru we
krwi. Jest to
owoc o niskim indeksie oraz ładunku glikemicznym, zatem może być spożywany przez osoby z cukrzycą. Istnieją również badania, które wskazują, iż regularne spożywanie
mango może łagodzić objawy cukrzycy a nawet obniżyć poziom
cukru we
krwi pomimo zawartości naturalnych
cukrów owocowych.
Mango sprzyja obniżeniu cholesterolu we
krwi. Wspomaga normowanie poziomu lipidów a w konsekwencji może zapobiegać wielu chorobom
sercowo- naczyniowymJest bogate w potas, który wpływa na obniżenie ciśnienia tętniczego
krwiCo ważne
mango to skarbnica polifenoli czyli naturalnych przeciwutleniaczy, które hamują powstawanie wolnych rodników (a jak wiadomo wolne rodniki mogą sprzyjać powstawaniu nowotworów). Przeprowadzono również badania, które wskazują na pewne zależności pomiędzy
mango a komórkami nowotworowymi. Zawarte w
mango polifenole ułatwiają wyszukiwanie i eliminowanie komórek
rakowych a przy tym pozostawiają zdrowe komórki w nienaruszonej formie. Taką korelację zauważono przede wszystkim w przypadku nowotworu piersi oraz okrężnicy, podczas badania najskuteczniej hamowany był rozwój tych właśnie komórek nowotworowych
Mango to źródło beta karotenu, który chroni naszą skórę przed szkodliwym działaniem promieni UV

Jak wybrać mango?Przede wszystkim ważny jest kolor
owocu przechodzący od zieleni, przez
żółcie aż do ładnie rumiano-czerwonego. Skórka
mango powinna być jędrna i sprężysta, nielepiąca się. Po delikatnym przyciśnięciu pod palcem powinniśmy czuć konsystencję miąższu a następnie skórka powinna wrócić do poprzedniego stanu. Wąchając
owoc przy szypułce powinniśmy czuć przyjemny zapach
mango.

Jak obierać i do czego wykorzystać mango?Przed zjedzeniem
owoc możemy schłodzić w lodówce, następnie przekroić na pół i wyjadać miąższ jak w przypadku
kiwi. Możemy również
mango przekroić na pół, delikatnie obkroić pestkę aby ułatwić jej wybranie, a następnie obieraczką do warzyw cienko obrać
owoc. Najłatwiejszym jednak sposobem, przynajmniej dla mnie, jest obkrojenie
mango po bokach. Zaczynamy od odcięcia dwóch większych kawałków
mango, tak by otrzymać dwie łódeczki, a następnie odkrajamy miąższ który pozostał wokół pestki. Jeśli przy pestce mimo wszystko pozostało nam sporo
owocu możemy ją wycisnąć nad miseczką, dzięki
czemu otrzymamy dodatkowo sok z
mango do wypicia lub do koktajlu. Otrzymane łódeczki nacinamy w kratkę, tak by nie przeciąć skórki, a następnie wypychamy miąższ na zewnątrz dzięki
czemu powstaną nam
mango jeże. Tak otrzymaną kostkę odkrajamy przy samej skórce za pomocą noża, łyżeczki a czasem gdy
mango jest bardzo dojrzałe może udać nam się wybrać kawałki palcami.
Mango w formie kostki świetnie prezentuje się w
sałatce zarówno owocowej jak i wytrawnej, to świetny dodatek do koktajli na bazie
mleka kokosowego lub
maślanki a także rewelacyjna przekąska w ciągu dnia. Kawałki
mango możemy dodać również do porannej owsianki czy jaglanki.
Mango ze względu na swoje prozdrowotne właściwości zaliczane jest do superfoods, które oprócz smakowitości świetnie wypływa na nasz organizm. Za sprawą licznej zawartości przeciwutleniaczy
mango traktowane jest także jako
owoc młodości, który dba o naszą skórę od wewnątrz, chroni przed powstawaniem oznaków starzenia się skóry a także promieniowaniem UV. Tyle wartości to aż szkoda nie korzystać, ja staram się już częściej dorzucać
mango do zakupowej listy, mam nadzieję że i Wy częściej zaprosicie
mango do domu.PozdrawiamSmakUla.Podziel się...