Wykonanie
Awokado świetnie łączy się z
czekoladowym smakiem, więc warto je wykorzystać przy przygotowywaniu deserów. Nigdy wcześniej nie myślałam by wykorzystać je w deserze, gdyż sam smak
awokado jak dla mnie był mało kojarzący się ze
słodyczami. Jakże się myliłam,
owoc ten jest wprost stworzony by dodawać go do kremów i pałaszować nie myśląc ile to złego tłuszczu się zjada. Wszak
awokado to źródło witamin (A, B1, B2, C, E, PP, K, H) i minerałów (potas, wapń, fosfor), duża zawartość tłuszczy nienasyconych sprawia, że powinni je spożywać chorzy na miażdżycę i nadciśnienie jako substytut np.
masła. Krem z
awokado jest delikatny, wprost aksamitny, a smakuje wyśmienicie sam lub jako dodatek do innych deserów, w których wykorzystuje się kremy. Dodam jeszcze tylko to, że wykonanie zajmuje dosłownie chwilkę, nie jest drogie, a ile zdrowia i smaku to już najlepiej przygotować i sprawdzić samemu.


Składniki:1 dojrzałe
awokado2 średnie
banany1 - 2 łyżki naturalnego
kakao1 łyżka
soku z cytryny1 łyżka
miodu2 łyżki
oleju kokosowego nierafinowanego (opcjonalnie)
płatki migdałowe lub pokrojone drobno ulubione
orzechy (opcjonalnie)Przygotowanie:
Kakao wsypać do kubeczka i zalać niewielką ilością wrzącej
wody, aby można było je rozmieszać (nie więcej), wystudzić.
Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę i łyżeczką wyskrobać miąższ ze skórki do blendera. Skropić
cytryną.
Banany (schłodzone) obrać se skóry, pokroić na mniejsze kawałki i dodać do
awokado.Następnie dodać
miód, zimne
kakao i ewentualnie
olej kokosowy, wszystko rozdrabniać do czasu, aż powstanie kremowa konsystencja.Krem jest już przygotowany do spożycia, przed podaniem można schłodzić go w lodówce i posypać
płatkami migdałowymi lub
orzechami.Gdy krem ma być przeznaczony do przełożenia ciasta, to koniecznie dodać
olej kokosowy (krem bardziej zastygnie) i po schłodzeniu ciasto będzie lepiej się kroić.