ßßß
Awokado świetnie łączy się z czekoladowym smakiem, więc warto je wykorzystać przy przygotowywaniu deserów. Nigdy wcześniej nie myślałam by wykorzystać je w deserze, gdyż sam smak awokado jak dla mnie był mało kojarzący się ze słodyczami. Jakże się myliłam, owoc ten jest wprost stworzony by dodawać go do kremów i pałaszować nie myśląc ile to złego tłuszczu się zjada. Wszak awokado to źródło witamin (A, B1, B2, C, E, PP, K, H) i minerałów (potas, wapń, fosfor), duża zawartość tłuszczy nienasyconych sprawia, że powinni je spożywać chorzy na miażdżycę i nadciśnienie jako substytut np. masła. Krem z awokado jest delikatny, wprost aksamitny, a smakuje wyśmienicie sam lub jako dodatek do innych deserów, w których wykorzystuje się kremy. Dodam jeszcze tylko to, że wykonanie zajmuje dosłownie chwilkę, nie jest drogie, a ile zdrowia i smaku to już najlepiej przygotować i sprawdzić samemu.
Składniki:1 dojrzałe awokado2 średnie banany1 - 2 łyżki naturalnego kakao1 łyżka soku z cytryny1 łyżka miodu2 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego (opcjonalnie)płatki migdałowe lub pokrojone drobno ulubione orzechy (opcjonalnie)Przygotowanie:Kakao wsypać do kubeczka i zalać niewielką ilością wrzącej wody, aby można było je rozmieszać (nie więcej), wystudzić.Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę i łyżeczką wyskrobać miąższ ze skórki do blendera. Skropić cytryną.Banany (schłodzone) obrać se skóry, pokroić na mniejsze kawałki i dodać do awokado.Następnie dodać miód, zimne kakao i ewentualnie olej kokosowy, wszystko rozdrabniać do czasu, aż powstanie kremowa konsystencja.Krem jest już przygotowany do spożycia, przed podaniem można schłodzić go w lodówce i posypać płatkami migdałowymi lub orzechami.Gdy krem ma być przeznaczony do przełożenia ciasta, to koniecznie dodać olej kokosowy (krem bardziej zastygnie) i po schłodzeniu ciasto będzie lepiej się kroić.