Wykonanie
Niedawno ‘odkrylam’ zupelnie nowe dla mnie warzywo, a mianowicie topinambur, zwany takze
slonecznikiem bulwiastym (na zdjeciu w towarzystwie kolorowych
marchewek i
pietruszki). Mimo, ze w Europie gosci juz od XVII wieku, dzis ta bylina nie jest jednak zbyt popularna. Zaciekawiona kilkoma artykulami na temat tego ‘dziwnego’
slonecznika postanowilam jednak wyprobowac go rowniez w mojej kuchni.*
Ziemniaczano – topinamburowe puree200 g ziemniakow300 g topinambura (
slonecznika bulwiastego)kilka
pistacji i orzechowsol (morska, gruboziarnista)
olej pistacjowyWarzywa obrac, pokroic na kawalki i ugotowac na parze (ok. 15 minut). Nastepnie przecisnac je przez praske (lub dobrze rozgniesc widelcem). Doprawic do smaku
sola i przed podaniem polac
olejem pistacjowym oraz posypac zmielonymi
pistacjami i
orzechami.To puree mozna zrobic rowniez z samych bulw
slonecznika, a zamiast
oleju pistacjowego mozna dodac
olej orzechowy; przyznaje jednak, ze ten
pistacjowy nadaje potrawie szczegolnego uroku. Dlatego uzywam go czesto rowniez w celach ‘estetycznych’ wlasnie ;-)*
Kolorowe
marchewkowe puree100 g
marchewki pomaranczowej100 g
marchewki zoltej100 g
marchewki fioletowej200 g topinamburasol (morska, gruboziarnista)
olej orzechowyorzechyI jak wyzej : warzywa obrac, pokroic na kawalki i ugotowac na parze. Nastepnie przecisnac je przez praske (lub dobrze rozgniesc widelcem). Doprawic do smaku
sola i przed podaniem polac
olejem orzechowym oraz posypac zmielonymi
orzechami.Lubie kolor tej fioletowej
marchewki, choc najefektowniej wyglada jednak na surowo.Smacznego!(Inspiracja – ‚Pique Assiette’ )*