Wykonanie
Dzisiaj pasta sezamowa, tahini. Nieodzowny składnik różnych nieco egzotycznych potraw, w tym
między innymi hummusu czyli pasty z
ciecierzycy . Tahina to bardzo prosta w przygotowaniu pasta, ale nie zawsze łatwa do kupienia. Można ją dostać w sklepach z tzw. zdrową, ekologiczną żywnością albo jedzeniem orientalnym. A zwykły
sezam w postaci ziarenek jest już prawie ogólnodostępny i zrobienie z niego pasty trwa dosłownie kilka chwil.Jest wiele produktów, które lepiej zrobić sobie samemu w domu mając wtedy pewność co jest w środku i co
potem zjadamy. Przykładem jest domowa
przyprawa warzywna, coś w rodzaju powszechnie używanej
wegety, a domowa i bez żadnych
dziwnych dodatków. Z czystym sumieniem można doprawiać nią zupy czy sosy.
Pasta z ziaren
sezamu. Tahinaczas przygotowania: 15 minutskładniki:200 g ziaren białego
sezamu2 łyżeczki
oleju roślinnego - najlepiej
sezamowego, ale może być rzepakowy czy
słonecznikowyJak zrobić pastę sezamową?Ziarno
sezamu wsypałam na suchą patelnię i podgrzewałam na niedużym ogniu przez kilka minut. Powoli, mieszając i obserwując jak ziarenka się rumienią. Trzeba uważać bo łatwo je przypalić i
potem pasta wyszłaby gorzka.Uprażone, lekko zrumieniony
sezam przesypałam do miseczki i odstawiłam do ostudzenia. Następnie wsypałam je do pojemnika blendera, dolałam
olej sezamowy i zaczęłam miksować. Początkowo masa jest sucha, co chwilę trzeba przerywać i szpatułką zsuwać to co przykleja się do ścianek. Ale im dłużej miksowałam to masa stawała się bardziej mokra. Jest gotowa kiedy stanie się gładka o konsystencji podobnej do
masła orzechowego.I już. To wszystko. Po kilku minutach miałam swoją własną, domową pastę tahini. Przełożyłam ją do słoika i przechowuję w lodówce bo tłuszcz
sezamowy łatwo jełczeje. Dlatego też nie warto robić jej dużo na zapas.