ßßß Cookit - przepis na Agrestowe kruche ciasto z bezą

Agrestowe kruche ciasto z bezą

nazwa

Wykonanie

Ciasto i kompot to jedyne co mi przychodzi do głowy, kiedy myślę jak spożytkować agrest z przydomowego ogródka. Kompot już był, teraz czas na ciasto. W połączeniu z bezą powstał wyrazisty słodko-kwaśny smak.
Składniki
ok. 400 gram agrestu
Ciasto
2 szklanki mąki krupczatki
1/2 szklanki cukru
200 gram margaryny
szczypta soli
3 żółtka
Beza
3 białka
3/4 szklanki cukru
szczypta soli
Sposób przygotowania
Krok 1
Z podanych składników zagnieść ciasto.* Ciastem wyłożyć foremkę do tarty, po brzegi.
*margaryny nie roztapiać ;)
Krok 2
Na ciasto wyłożyć odszypułkowane i umyte owoce agrestu. Jeśli boicie się, że ciasto może być zbyt kwaśne, możecie owoce posypać odrobiną cukru pudru.
Krok 3
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 30 minut w 180 st. C.
Krok 4
Gdy ciasto będzie się piekło, przygotować bezę.
Do białek dodać szczyptę cukru i ubijać aż piana będzie sztywna. Następnie wsypać cukier i ubijać dalej, aż piana stanie się błyszcząca.
Krok 5
Po 30 minutach pieczenia wystawić ciasto z piekarnika i na owoce wyłożyć pianę z białek. Zapiekać przez 15 min. w 180 st. C.
Krok 6
Przepis (z drobnymi zmianami) pochodzi z bloga ChlebMiejski http://chlebmiejski.blogspot.com/2013/07/kruche-ciasto-z-agrestem-i-beza.html?showComment=1374309539635#c728910951901125927
VN:F [1 . 9.22_1171]
proszę czekać...
Rating: 10.0/ 10 (4 votes cast)
Agrestowe kruche ciasto z bezą, 10.0 out of 10 based on 4 ratings
Podobne wpisy
Pani Walewska
Owocowe fondue
Jabłecznik “od serca”
Krem kawowy z wiśniami
Mini Pavlova z truskawkami
Źródło:http://coolinarnie.pl/2013/07/10143/agrestowe-kruche-ciasto-z-beza