Wykonanie

Ciasto i kompot to jedyne co mi przychodzi do głowy, kiedy myślę jak spożytkować
agrest z przydomowego ogródka. Kompot już był, teraz czas na ciasto. W połączeniu z
bezą powstał wyrazisty słodko-kwaśny smak.Składnikiok. 400 gram
agrestuCiasto2 szklanki
mąki krupczatki1/2 szklanki
cukru200 gram
margarynyszczypta
soli3
żółtkaBeza3
białka3/4 szklanki
cukruszczypta
soliSposób przygotowaniaKrok 1Z podanych składników zagnieść ciasto.*
Ciastem wyłożyć foremkę do tarty, po brzegi.*
margaryny nie roztapiać ;)Krok 2Na ciasto wyłożyć odszypułkowane i umyte
owoce agrestu. Jeśli
boicie się, że ciasto może być zbyt kwaśne, możecie
owoce posypać odrobiną
cukru pudru.Krok 3Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 30 minut w 180 st. C.Krok 4Gdy ciasto będzie się piekło, przygotować
bezę.Do
białek dodać szczyptę
cukru i ubijać aż piana będzie sztywna. Następnie wsypać
cukier i ubijać dalej, aż piana stanie się błyszcząca.Krok 5Po 30 minutach pieczenia wystawić ciasto z piekarnika i na
owoce wyłożyć pianę z
białek. Zapiekać przez 15 min. w 180 st. C.Krok 6Przepis (z drobnymi zmianami) pochodzi z bloga ChlebMiejski http://chlebmiejski.blogspot.com/2013/07/kruche-ciasto-z-agrestem-i-beza.html?showComment=1374309539635#c728910951901125927VN:F [1 . 9.22_1171]proszę czekać...Rating: 10.0/ 10 (4 votes cast)
Agrestowe kruche ciasto z
bezą, 10.0 out of 10 based on 4 ratingsPodobne wpisyPani Walewska
Owocowe fondueJabłecznik “od serca”Krem
kawowy z
wiśniamiMini Pavlova z
truskawkami