ßßß
Ciasto i kompot to jedyne co mi przychodzi do głowy, kiedy myślę jak spożytkować agrest z przydomowego ogródka. Kompot już był, teraz czas na ciasto. W połączeniu z bezą powstał wyrazisty słodko-kwaśny smak.Składnikiok. 400 gram agrestuCiasto2 szklanki mąki krupczatki1/2 szklanki cukru200 gram margarynyszczypta soli3 żółtkaBeza3 białka3/4 szklanki cukruszczypta soliSposób przygotowaniaKrok 1Z podanych składników zagnieść ciasto.* Ciastem wyłożyć foremkę do tarty, po brzegi.*margaryny nie roztapiać ;)Krok 2Na ciasto wyłożyć odszypułkowane i umyte owoce agrestu. Jeśli boicie się, że ciasto może być zbyt kwaśne, możecie owoce posypać odrobiną cukru pudru.Krok 3Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 30 minut w 180 st. C.Krok 4Gdy ciasto będzie się piekło, przygotować bezę.Do białek dodać szczyptę cukru i ubijać aż piana będzie sztywna. Następnie wsypać cukier i ubijać dalej, aż piana stanie się błyszcząca.Krok 5Po 30 minutach pieczenia wystawić ciasto z piekarnika i na owoce wyłożyć pianę z białek. Zapiekać przez 15 min. w 180 st. C.Krok 6Przepis (z drobnymi zmianami) pochodzi z bloga ChlebMiejski http://chlebmiejski.blogspot.com/2013/07/kruche-ciasto-z-agrestem-i-beza.html?showComment=1374309539635#c728910951901125927VN:F [1 . 9.22_1171]proszę czekać...Rating: 10.0/ 10 (4 votes cast)Agrestowe kruche ciasto z bezą, 10.0 out of 10 based on 4 ratingsPodobne wpisyPani WalewskaOwocowe fondueJabłecznik “od serca”Krem kawowy z wiśniamiMini Pavlova z truskawkami