Wykonanie
Pavlova – deser australijski, rodzaj torcika
bezowego udekorowanego
bitą śmietaną i świeżymi
owocami. Nazwa pochodzi od nazwiska rosyjskiej tancerki baletowej Anny Pawłowej.

Składniki:
Beza7
białekcukierszczypta
soliKrem250 g
serka mascarpone3
żółtka3 łyżki
cukruPonadtowypestkowane
wiśnie3 łyżki
cukruWykonanie:
Białka wbić do szklanki następnie wziąć 2
razy tyle
cukru ile zajmują
białka.
Białka przelać do naczynia ubijać ze szczyptą
soli. Gdy
białka będą sztywniejsze ucierając dodawać powoli
cukier. Ubijać do otrzymania lśniącej białej masy. Masę wyłożyć na pergamin i uformować dowolny kształt.Piekarnik rozgrzać do 160 st. A przy wstawianiu
białek obniżyć temperaturę do 110 st. Piec ok 1,5h.Masa:
żółtka ubić z
cukrem na gładką masę. Następnie dodawać dalej miksując
male porcje
mascarpone.
Wiśnie:Wydrylowane
wiśnie posypać
cukrem i prażyć na ogniu ok 5 minut.

Przełożenie:Na spód wyłożyć ostudzone
wiśinki następnie wszystko zalać
mascarpone. Deser trzymać w lodówce najlepiej kroić następnego dnia.