Wykonanie
Ładne jasno zielone kluseczki, delikatne w smaku otrzymamy kiedy połączymy
brokuł z
ziemniakami. Z
sałatką z
pomidorów, kawałkiem pieczeni będą się pięknie prezentowały na talerzu. Warto wypróbować mój przepis.Składniki:1 kg
ziemniaków1 mały
brokuł1
jajko
mąka ziemniaczana(według potrzeb) ok. 5 łyżek
Przyprawy:
sólWykonanie:
Ziemniaki obrać. Umyć i ugotować na parze. Pod koniec gotowania na ziemniakach ułożyć umyty podzielony na różyczki
kalafior. Gotować jeszcze razem kilka minut aż
brokuł będzie miękki.Wszystko razem zmiksować na jednolitą masę. Przestudzić.Podzielić
ziemniaki na 4 równe części. Wyjąć 1/4 część i wsypać
mąkę ziemniaczaną. Wbić
jajko i wszytko razem dokładnie wymieszać.W dużym garnku ugotować posoloną
wodę. Łyżką nabierać masę i wrzucać na wrzątek. Gotować na małym ogniu. Od momentu wypłynięcia ok. 10 minut.Ugotowane kluski wyjmować łyżką cedzakową. Ułożyć na półmisku.Uwaga:Można podać z sosem mięsnym, polane tłuszczem lub według własnego pomysłu.