Wykonanie
Kacze udka czy z
kurczaka bardzo lubię w sosie
jabłkowo-
pomarańczowym. Dodaję dość sporo
majeranku który podnosi walory smakowe
mięsa. Wybieram
jabłka o kwaśnym smaku. Dodaję nieco
pomarańczy razem ze skórką która nadaje niepowtarzalnego smaku. Można powiedzieć ze z kilku produktów można wyczarować niebanalny sos.Składniki:
2
udka z kurczaka2 małe kwaśne
jabłka1 gruby plaster
pomarańczy ze skórką1 mała
cebula3 ząbki
czosnku1 łyżka
masławyciśnięty sok z połowy
pomarańczyPrzyprawy:
sól,
majeranek.
Wykonanie:Udka umyć posypać
solą i ułożyć na patelni.Dodać pokrojone na małe części
jabłka (można wykorzystać
jabłka gorsze tzw drugi gatunek), posiekaną
cebulę,
masło oraz nieobrany
czosnek.Postawić na ogniu i dusić pod przykryciem. Podlać
sokiem z
pomarańczy ( jeśli zaistnieje taka potrzeba można podlać mała ilością
wody . Posypać dość obficie
majerankiem. Kiedy
mięso będzie miękkie wyjąć je i ułożyć na półmisku.Wyjąć
czosnek. Pozostały sos z pieczenia wlać do małego garnuszka i dokładnie wszystko zmiksować.
Sos jest wykwintny, wyśmienity i bardzo smaczny.Podałam udka z ugotowanym
makaronem al dente który polałam sosem. Do tego
sałatka z
czerwonej kapusty. Plaster
pomarańczy wykorzystałam do dekoracji jak i wyjęty z pieczenia
czosnek który stracił swój ostry zapach i smak.
Koszt udek w sosie
pomarańczowo –
jabłkowym jest niewielki. Wszystko zależy od tego w jakiej cenie kupimy udka. Ja za kilogram zapłaciłam 4,99 zł. (3 udka)Uwaga!Warto podczas zakupu
majeranku zwracać uwagę, aby pochodził z Polski. Jest najlepszy i najbardziej aromatyczny.