Wykonanie
Jeśli ktoś nie miał jeszcze okazji skosztować
ciecierzycy – warto to zrobić nie tylko dla oryginalnego smaku, ale i wyjątkowych właściwości. Jedną z przyczyn popularności
włoskiego grochu jest niezaprzeczalny fakt, iż jest on przede wszystkim bogatym źródłem
białka. Jest bogata w mikroelementy i witaminy, takie jak: fosfor, potas, cynk, witaminy z grupy B (B9 i B6), a także żelazo, magnez oraz błonnik.
Sałatka jest sycąca i smaczna.Składniki:200 g.
cieciorki50 g.
orzechów włoskich3 kiszone średniej wielkości
ogórki kiszone3 duże ząbki
czosnku3 łyżki
majonezu6 ugotowanych
ziemniaków3
marchewkiPrzyprawy: świeży
tymianek,
sól,
pieprz czarny.Wykonanie:Ziarna należy przepłukać i zalać zimną
wodą do namoczenia na 12 godzin.Następnego dnia gotujemy je do miękkości w świeżej, nieosolonej wodzie przez 1-2 godziny. Pod koniec gotowania należy dołożyć umytą i pokrojoną
marchewkę oraz pokrojone
ziemniaki (wycięłam kulki łyżeczką do
melonów ponieważ są bardziej dekoracyjne, a tym samym większe kawałki
ziemniaka w
sałatce). S
olimy dopiero pod koniec gotowania.

Kiedy
cieciorka,
marchewka i
ziemniaki będą miękkie odcedzić i zostawić na sicie. Poczekać aż warzywa wystygną i odsączy się
woda.Wyłożyć na miskę i dodać drobno posiekany
czosnek oraz grubo posiekane
orzechy włoskie. Pokrojone w kostkę
ogórki kiszone.
Majonez i posiekane liście
tymianku.Wszystko dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku. Odstawić aby
sałatka nabrała wyrazistego smaku.

Orientacyjny koszt na lipiec 2015 to ok. 7 zł. (koszt sałatki podnosi cena
orzechów lecz nie rezygnowałabym z nich)Uwaga! Po ugotowaniu
ciecierzyca może być przechowywana w lodówce przez kilka dni. Można zatem ugotować od razu większą ilość i wykorzystamy w inny dzień znalazł.
Ciecierzyca jest idealna zarówno jako składnik tzw. potraw jednogarnkowych, jak i sałatek.