Wykonanie
Nie mamy pomysłu co zrobić z kilkudniowym pieczywem? Suche kromki możemy wykorzystać na wiele sposobów.Proponuję jeden z nich.Składniki:

5 kromek czerstwego
chleba (ok 20 dkg)2
jajka1 duża
cebula3 ząbki
czosnku.
olej do smażenia ok 1/4 szklanki
Przyprawy:
Pieprz czarny,
lubczyk,
majeranek,
zioła prowansalskie.Wykonanie:Suche
pieczywo zalać
wodą w dowolnym naczyniu. Kiedy
chleb się rozmoczy wyjąć. Odcisnąć w dłoniach z
wody i włożyć do miski. Na patelnię wlać niewielką ilość
oleju i usmażyć na nim pokrojoną w kostkę
cebulę na złoty kolor. Do tak przygotowanego
chleba wbić całe
jaja, przez praskę przecisnąć
czosnek, dodać podsmażoną
cebulę oraz
przyprawy. Wszystko razem dobrze wyrobić ręką. Jeśli ciasto ”chlebowe” będzie za rzadkie można dodać odrobinę
bułki tartej (nie za dużo bo kotlety będą twarde). Formować kule. Kłaść na rozgrzany tłuszcz lekko je rozpłaszczyć i smażyć.Najczęściej podaję je z
sosem pieczarkowym
Orientacyjny koszt- ok. 4 zł.