Wykonanie

Co począć z czekoladowymi mikołajkami , które posłużyły za dekorację w czasieŚwiat Bożego Narodzenia ?Postanowiłam zrobić karnawałowe
trufle( bez pieczenia) Przepis prosty i szybki w wykonaniu.Składniki:10 szt suszonych
śliwek100 ml.
alkoholu2 szklanki
maki pszennej1 szklanka
cukru kryształu1/2 szklanki
mleka2 łyżki
kakao50 g.
czekolady lub inne wyroby
czekoladowe3 łyżki
masłaolejek rumowy2 łyżki
wiórków kokosowychŚliwki zalać
alkoholem. Najlepiej poprzedniego dnia.Jeśli pomysł na zrobienie
trufli przyszedł do głowy spontanicznie proponuję by poleżały co najmniej 2 godziny w
alkoholu. Powinny być miękkie, a kiedy już takie będą proponuję je drobniutko posiekać.Na suchą patelnię wsypać
mąkę i prażyć ją do uzyskania
beżowego koloru cały czas mieszając. W czasie mieszania rozgniatać grudki, w które zbija się
mąka. Kiedy
mąka nabierze ładnego koloru wsypać ją do miski by przestygła.W małym rondlu rozgrzać
mleko, wsypać
cukier, dodać
kakao i cały czas mieszać aż zagotuje się
mleko i rozpuści się
cukier.Wystudzić.Połączyć z
mąką.Wyrabiając dodawać
olejek rumowy, drobno posiekane
śliwki, posiekana
czekoladę ( w moim przypadku
czekoladowe mikołajki szt 2) oraz 2 pełne łyżki
masła.Koszt : W tym wypadku najdroższym składnikiem jest
alkohol, lecz niezbędnym.
Suszone śliwki regulują pracę układu pokarmowego.