Wykonanie
Dziś postanowiłam upiec coś lekkiego. Wpadł mi do głowy pomysł by upiec ciasto a w roli głównej kwaśne
mleko. Myślę,że równie dobrze można by je upiec na
jogurcie czy
maślance.Kruszonka:1/2 kostki
margaryny200 g.
mąki tortowej5 łyżek
cukruWszystkie składniki zagnieść aby powstała sypka kruszonka.Podzielić na 3 części z czego 2/3 wysypać nią formę a 1/3 zostawić aby posypać wierzch ciasta.Składniki na ciasto:

1 litr kwaśnego
mleka10 łyżek
cukru4
jajka2 płaskie łyżeczki
sody50 g.
rodzynek50 g.
suszonej żurawiny2 budynie
śmietankoweWykonanie:

Do wysokiego naczynia wlać kwaśne
mleko.Wbić
jajka.Wsypać
cukier,
budyń i
sodę.Wszystko dokładnie zmiksować.Wylać na formę na którą wysypaliśmy kruszonkę.Posypać
rodzynkami i
żurawiną.Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec w temp. 200 st. C.Po 30 minutach otworzyć piekarnik i posypać pozostała kruszonką. Zmniejszyć temp. do 180 st i piec ok 20 minut do zrumienia się góry ciasta.Po upieczeniu ciasta wyjąć i odstawić by wystygło.

Uwaga: Po wystudzeniu zawsze nieco opadnie.bierze udział w konkursie Kuchnia w klimacie PRL http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2015/06/konkurs-kulinarny-kuchnia-w-klimacie.htmlWyrażam zgodę na publikację przepisu oraz zdjęcia na blogu.