ßßß Cookit - przepis na Ciasto na kwaśnym mleku

Ciasto na kwaśnym mleku

nazwa

Wykonanie

Dziś postanowiłam upiec coś lekkiego. Wpadł mi do głowy pomysł by upiec ciasto a w roli głównej kwaśne mleko. Myślę,że równie dobrze można by je upiec na jogurcie czy maślance.
Kruszonka:
1/2 kostki margaryny
200 g. mąki tortowej
5 łyżek cukru
Wszystkie składniki zagnieść aby powstała sypka kruszonka.Podzielić na 3 części z czego 2/3 wysypać nią formę a 1/3 zostawić aby posypać wierzch ciasta.
Składniki na ciasto:
1 litr kwaśnego mleka
10 łyżek cukru
4 jajka
2 płaskie łyżeczki sody
50 g. rodzynek
50 g. suszonej żurawiny
2 budynie śmietankowe
Wykonanie:
Do wysokiego naczynia wlać kwaśne mleko.
Wbić jajka.
Wsypać cukier, budyń i sodę.
Wszystko dokładnie zmiksować.
Wylać na formę na którą wysypaliśmy kruszonkę.
Posypać rodzynkami i żurawiną.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec w temp. 200 st. C.
Po 30 minutach otworzyć piekarnik i posypać pozostała kruszonką. Zmniejszyć temp. do 180 st i piec ok 20 minut do zrumienia się góry ciasta.
Po upieczeniu ciasta wyjąć i odstawić by wystygło.
Uwaga: Po wystudzeniu zawsze nieco opadnie.
bierze udział w konkursie Kuchnia w klimacie PRL http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2015/06/konkurs-kulinarny-kuchnia-w-klimacie.html
Wyrażam zgodę na publikację przepisu oraz zdjęcia na blogu.
Źródło:http://tanie-gotowanie.pl/ciasto-na-kwasnym-mleku