ßßß Cookit - przepis na Sernik z ricotty z figami

Sernik z ricotty z figami

nazwa

Wykonanie

Całkiem zapominałam o tym przepisie! A on sobie grzecznie czekał na dysku i czekał na spisanie. Więc oto jest!
Słonawy sernik z serka ricotta, przełamany wanilią, imbirem i miodem plus figi - połączenie dość zaskakujące, ale dobre :)
Składniki:
Spód:
200 g herbatników maślanych
70 g rozpuszczonego masła
2 łyżki miodu
1/5 łyżeczki imbiru
Masa serowa:
1 kg serka ricotta
2 jajka
50 g drobnego cukru
50 g miodu
50 g mąki
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
2 łyżki soku z cytryny
1/4 łyżeczki imbiru
Dodatkowo: figi
Spód:
Herbatniki dokładnie kruszymy, mieszamy z imbirem. Dodajemy rozpuszczone masło i miód i wszystko dokładnie mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Wykładamy takimi ciastkami dno tortownicy i podpiekamy 10 minut w temperaturze 170 stopni.
Masa serowa:
Wszystkie składniki na masę serową umieszczamy w misce i wszystko dokładnie mieszamy, do uzyskania jednolitej masy (można to zrobić mikserem). Tak przygotowaną masę serową wylewamy na przygotowany wcześniej spód.
Do masy serowej wciskamy figi przekrojone na pół, skórką do dołu.
Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 60 minut - masa powinna się ściąć na wierzchu, ale trząść się przy poruszeniu foremką.
Smacznego :)
Źródło:http://ewakuchennie.blogspot.com/2014/10/sernik-z-ricotty-z-figami.html