Wykonanie
Całkiem zapominałam o tym przepisie! A on sobie grzecznie czekał na dysku i czekał na spisanie. Więc oto jest!Słonawy sernik z
serka ricotta, przełamany
wanilią,
imbirem i
miodem plus
figi - połączenie dość zaskakujące, ale dobre :)

Składniki:Spód:200 g
herbatników maślanych70 g rozpuszczonego
masła2 łyżki
miodu1/5 łyżeczki
imbiruMasa serowa:1 kg
serka ricotta2
jajka50 g drobnego
cukru50 g
miodu50 g
mąki2 łyżeczki ekstraktu
waniliowego2 łyżki
soku z cytryny1/4 łyżeczki
imbiruDodatkowo:
figiSpód:
Herbatniki dokładnie kruszymy, mieszamy z
imbirem. Dodajemy rozpuszczone
masło i
miód i wszystko dokładnie mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Wykładamy takimi
ciastkami dno tortownicy i podpiekamy 10 minut w temperaturze 170 stopni.Masa serowa:Wszystkie składniki na masę
serową umieszczamy w misce i wszystko dokładnie mieszamy, do uzyskania jednolitej masy (można to zrobić mikserem). Tak przygotowaną masę
serową wylewamy na przygotowany wcześniej spód.Do masy serowej wciskamy
figi przekrojone na pół, skórką do dołu.Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 60 minut - masa powinna się ściąć na wierzchu, ale trząść się przy poruszeniu foremką.Smacznego :)







