ßßß
Składniki:Spód:200 g herbatników maślanych70 g rozpuszczonego masła2 łyżki miodu1/5 łyżeczki imbiruMasa serowa:1 kg serka ricotta2 jajka50 g drobnego cukru50 g miodu50 g mąki2 łyżeczki ekstraktu waniliowego2 łyżki soku z cytryny1/4 łyżeczki imbiruDodatkowo: figiSpód:Herbatniki dokładnie kruszymy, mieszamy z imbirem. Dodajemy rozpuszczone masło i miód i wszystko dokładnie mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Wykładamy takimi ciastkami dno tortownicy i podpiekamy 10 minut w temperaturze 170 stopni.Masa serowa:Wszystkie składniki na masę serową umieszczamy w misce i wszystko dokładnie mieszamy, do uzyskania jednolitej masy (można to zrobić mikserem). Tak przygotowaną masę serową wylewamy na przygotowany wcześniej spód.Do masy serowej wciskamy figi przekrojone na pół, skórką do dołu.Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 60 minut - masa powinna się ściąć na wierzchu, ale trząść się przy poruszeniu foremką.Smacznego :)






