ßßß
Składniki:miąższ z 5 kg pomidorów podłużnych2 ząbki czosnku1/2 łyżeczki pieprzu ziarnistego1/3 łyżeczki soli1/2 łyżki cukru1/2 łyżeczki ostrej papryczki lub 1/5 świeżej papryczki chilli1/4 łyżeczki mielonego pieprzu1 nieduży liść laurowyMiąższ i gniazda nasienne przekładamy do garnka. Dodajemy ząbki czosnku, liść laurowy, ostrą papryczkę i ziarna pieprz. Gotujemy około 30 minut na niewielkim ogniu, po czym przecieramy przez sito, pozbywając się pestek.Gładką masę przelewamy do garnka, doprawiamy solą, cukrem i mielonym pieprzem. Gotujemy na niewielkim ogniu jeszcze około 10 minut w miedzyczasie próbując soku - jeśli wyda Wam się nieodpowiednio doprawiony - doprawcie go wedle smaku. Można dodać również trochę bazylii, jeśli macie ochotę.Sok przelewamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy lub od razu używamy do zrobienia pysznej, pożywnej zupy.Smacznego :)