Wykonanie
Ulubione
ciastka moich rodziców - idealne do
kawy, idealne do przechowywania!Cantucci, cantuccini lub biscotti - włoskie
ciasteczka, twarde, dwukrotnie pieczone dzięki
czemu są kruche i chrupiące. Przed zjedzeniem najczęściej zanurza się je w
kawie lub
winie.Polecam zrobić od razu 2 lub 3 krotnie więcej ;)

Składniki:60 g miękkiego
masła120 g drobnego
cukru do wypieków2 łyżeczki ekstraktu
waniliowegoskórka otarta z 2
cytrynsok z 2
cytryn3
jajkałyżeczka
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej2,5 szklanki
mąki200 g obranych solonych
pistacjiMasło utrzeć z
cukrem na białą masę. Dodać
jajka, skórkę i
sok z cytryn. Powoli wsypywać
mąkę wymieszaną z
sodą oczyszczoną i
proszkiem do pieczenia - na tym etapie ciasto mieszać ręcznie i w razie gdyby za bardzo się kleiło do rąk - wmieszać więcej
mąki. Na koniec dodać
pistacje - mogą być z grubsza tylko pokruszone.Z ciasta formować wałki, które następnie umieszczać na blasze i spłaszczać. Piec w temp. 180 stopni przez 25 minut. Nie czekać dłużej, bo
potem ciastka będą bardzo twarde i kruche a przez to trudne do krojenia. Po tym czasie ciasto chwilę przestudzić, pokroić na kromki o szerokości wedle uznania (ja kroję na ok. 2 cm - wtedy jest więcej
ciastek ;)) i podpiec po ok. 10 minut w piekarniku z każdej strony.Przechowywać w szczelnym pojemniku -
ciastka mogą poleżeć naprawdę długo!