Wykonanie

Witajcie serdecznie.Dziś mam dla Was przepis na tradycyjną w mojej rodzinie klasycznie doskonałą szarlotkę.Muszę się przyznać że bardzo długo zwlekałem z napisaniem tego przepisu. W
między czasie zdążyłem zrobić kilka wariantów tej szarlotki. Dwa najprostsze i moim zdaniem najsmaczniejsze twory zaprezentuje wam w tym przepisie.Do przygotowania potrzebne wam będzie:6
jajek - osobno
żółtka i
białka1 szklanka
cukru0,5 kostki
margaryny1
cukier wanilinowycynamonpół łyżeczki
proszku do pieczenia1
budyń waniliowy ( można zastąpić 3 łyżkami
mąki ziemniaczanej )0,5 kg
mąki2 łyżki
śmietany jeśli ciasto wyszło za suche ( za małe
jajka albo sypło się za dużo
mąki )
Jabłka (około 2 kg świeżo startych i odciśniętych od soku albo pokrojonych w małe kawałki i zasmażonych)Najlepiej by były kwaśne :PPrzygotowanie jest bardzo proste , wszystkie składniki ( z
jajek tylko
żółtka ) wyrabiamy na jednolitą masę.
Białka z dodatkiem
cukru ubijamy na sztywną pianę.Dalszy proces przygotowania to wasza inwencjaMożna podzielić ciasto na 2 części :dolną wyłożyć na blachę i zapiec w piekarniku , wyłożyć na nią
jabłka , pianę z
białek i rozwałkowaną drugą część ciastaMożna całe ciasto wyłożyć na spód a na wierzchu zostawić pianę z
białek ( do
białek można dodać
budyń albo kartoflanki )Można wierzchnią część ciasta włożyć do zamrażalki i zetrzeć ją na tarce ( efektowne ale czasochłonne )Jabłecznik pieczemy aż
zrobi się złocisto rudy
