Wykonanie
Placuszki z
awokado "chodziły" za mną już od dłuższego czasu, wiele
razy widziałam je na innych blogach. W końcu nadszedł ten dzień, w którym postanowiłam je zrobić. Oczywiście, mimo tego, że w internecie podobnych przepisów jest niemało, postanowiłam stworzyć swoje własne, unikalne placuszki. Muszę przyznać, że efekt mojej pracy jest bardzo zadowalający, bo okazały się być one mięciutkie, dość puszyste i bardzo smaczne.Placuszki podałam z
syropem klonowym i
kiwi, które niedawno wróciło do łask, głównie za sprawą pysznego koktajlu, na który przepis możecie znaleźć tutaj .Składniki na około 12 placuszków:pół bardzo dojrzałego
awokado2
jajka1/3 szklanki
mąki ryżowej1/3 szklanki
mąki kukurydzianej2/3 szklanki
mlekałyżka
kakaołyżka cukru/
ksylitoluproszek do pieczeniaAwokado dokładnie blendujemy. Do masy dodajemy pozostałe składniki i ponownie miksujemy. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste możemy dodać więcej
mleka. Konsystencja ciasta powinna przypominać krem.Placuszki smażymy na dobrze rozgrzanej, delikatnie natłuszczonej patelni.Smacznego:)Dlaczego warto usmażyć placuszki z
awokado, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
awokado jest bogate w witaminy C, E, A oraz B; zawiera również likopen- przeciwutleniacz chroniący nas m.in. przed
rakiem, luteinę i zeaksantynę, które bardzo dobrze wpływają na wzrok
mąka kukurydziana stanowi doskonałe źródło witamin B,D, E, K i A oraz potasu,
sodu, wapnia, magnez i żelazo,
jajko jest skarbnicą witamin- A, D, E, K, B2 i B12, fosforu, potasu, wapnia i żelaza.