ßßß Cookit - przepis na Drożdżowe ciasto orzechowe

Drożdżowe ciasto orzechowe

nazwa

Wykonanie

Gdy ostatnio naszła mnie nieodparta chęć na zjedzenie jakiegoś drożdżowego wypieku, postanowiłam wykorzystać do niej również mąkę orzechową i masło orzechowe.
Efekt mojej pracy okazał się być bardzo smaczny. Ciasto udało się bardzo pulchne, a dodatek masełka i mąki był strzałem w dziesiątkę. Taki wypiek jest naprawdę sycący, więc z powodzeniem można zaserwować sobie drożdżową bułeczkę na drugie śniadanie.
Składniki na ciasto o średnicy 28cm:
100g mąki orzechowej
325g mąki pełnoziarnistej (pszenna, żytnia, orkiszowa)
150g mąki pszennej typ 500
25g drożdży
2 jaja
4 łyżki cukru
szklanka mleka
200g masła orzechowego + pół szklanki mleka
Z ciepłego mleka, drożdży i cukru przygotowujemy rozczyn.
Mąki przesiewamy do miski, wbijamy jajka, dodajemy rozczyn i wyrabiamy ciasto, aż przestanie się lepić do rąk. Odstawiamy je do wyrośnięcia, na około godzinę.
Po tym czasie ciasto wałkujemy jak najcieniej i smarujemy masłem orzechowym wcześniej dokładnie rozmieszanym z mlekiem. Prostokąta posmarowany masłem zwijamy tak, aby powstał długo "zwijak".
Ciasto przekładamy do tortownicy, układając "ślimaka" Ponownie odstawiamy je do wyrośnięcia, na około 45 minut.
Ciasto pieczemy przez około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 160C.
Smacznego;)
Dlaczego warto upiec ciasto orzechowe, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
mąka orzechowa i masło orzechowe są bogate w białko, potas, fosfor, witaminę E i zdrowe tłuszcze,
jajka zawierają sporo witamin A,D, E, K oraz wapnia, żelaza i magnezu; ponadto są kopalnią białka.
Źródło:http://kuchniacarrie.blogspot.com/2015/02/drozdzowe-ciasto-orzechowe.html