Wykonanie
Gdy ostatnio naszła mnie nieodparta chęć na zjedzenie jakiegoś
drożdżowego wypieku, postanowiłam wykorzystać do niej również
mąkę orzechową i
masło orzechowe.Efekt mojej pracy okazał się być bardzo smaczny. Ciasto udało się bardzo pulchne, a dodatek masełka i
mąki był strzałem w dziesiątkę. Taki wypiek jest naprawdę sycący, więc z powodzeniem można zaserwować sobie
drożdżową bułeczkę na drugie śniadanie.Składniki na ciasto o średnicy 28cm:100g
mąki orzechowej325g
mąki pełnoziarnistej (pszenna, żytnia, orkiszowa)150g
mąki pszennej typ 50025g
drożdży2
jaja4 łyżki
cukruszklanka
mleka200g
masła orzechowego + pół szklanki
mlekaZ ciepłego
mleka,
drożdży i
cukru przygotowujemy rozczyn.
Mąki przesiewamy do miski, wbijamy
jajka, dodajemy rozczyn i wyrabiamy ciasto, aż przestanie się lepić do rąk. Odstawiamy je do wyrośnięcia, na około godzinę.Po tym czasie ciasto wałkujemy jak najcieniej i smarujemy
masłem orzechowym wcześniej dokładnie rozmieszanym z
mlekiem. Prostokąta posmarowany
masłem zwijamy tak, aby powstał długo "zwijak".Ciasto przekładamy do tortownicy, układając "
ślimaka" Ponownie odstawiamy je do wyrośnięcia, na około 45 minut.Ciasto pieczemy przez około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 160C.Smacznego;)Dlaczego warto upiec ciasto
orzechowe, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
mąka orzechowa i
masło orzechowe są bogate w
białko, potas, fosfor, witaminę E i zdrowe tłuszcze,
jajka zawierają sporo witamin A,D, E, K oraz wapnia, żelaza i magnezu; ponadto są kopalnią
białka.