ßßß Cookit - przepis na Pełnoziarniste, słodkie bułeczki drożdżowe

Pełnoziarniste, słodkie bułeczki drożdżowe

nazwa

Wykonanie

Dziś wieczorem przygotowałam ciasto i upiekłam słodkie bułeczki drożdżowe. Przygotowałam je z pełnoziarnistej mąki żytniej i pszennej, a nadziałam twarogiem i cała gamą słodkich, niezastąpionych bakalii. Znalazły się tam słodka żurawina, daktyle, morele, śliwki, banany i jabłka, a do pochrupania- migdały.
Warto jeszcze wspomnieć, że przepis na ciasto znalazłam tutaj, ale oczywiście wprowadziłam do niego kilka zmian.
Składniki na 18 malutkich bułeczek:
2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
1 szklanka mąki żytniej pełnoziarnistej
1 szklanka mleka
jajko
25g drożdży
2 łyżeczki cukru waniliowego
szczypta soli na nadzienie: twaróg, wybrane bakalie (te, których użyłam ja wymieniłam wyżej)
jajko do posmarowania wierzchu bułeczek
Twaróg blendujemy na gładką masę. Jeśli jest taka potrzeba można dodać troszkę mleka. Wybrane bakalie drobno kroimy i mieszamy z masą.
Przygotowujemy rozczyn- drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem.
Mąki przesiewamy do miski, dodajemy sól, cukier i jajko. Następnie dodajemy rozczyn. Ciasto wyrabiamy tak długo, aż będzie elastyczne i nie będzie kleić się do rąk. Odstawiamy je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około godzinę.
Po tym czasie ciasto wałkujemy i wykrawamy szklanką koła, które nadziewamy twarogiem z bakaliami i sklejamy w kształt bułeczek. Ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia- tym razem na 20- 30 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 200C i pieczemy bułeczki przez około 15 minut.
Smacznego:)
Dlaczego warto upiec pełnoziarniste, drożdżowe bułeczki, czyli krótko wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
twaróg zawiera dość dużo białka, zawiera wapń i magnez, a dzięki zawartości witamin z grupy B korzystnie wpływa nasz nasz wzrok,
żurawina jest bogata w witaminy C, E i grupę B oraz sód, potas, fosfor, jod; poza tym ma właściwości antybakteryjne, dlatego warto jeść ją w czasie infekcji oraz profilaktycznie.
Źródło:http://kuchniacarrie.blogspot.com/2014/12/penoziarniste-sodkie-bueczki-drozdzowe.html