Wykonanie
Dziś wieczorem przygotowałam ciasto i upiekłam słodkie bułeczki
drożdżowe. Przygotowałam je z pełnoziarnistej
mąki żytniej i pszennej, a nadziałam
twarogiem i cała gamą słodkich, niezastąpionych
bakalii. Znalazły się tam słodka
żurawina,
daktyle,
morele,
śliwki,
banany i
jabłka, a do pochrupania-
migdały.Warto jeszcze wspomnieć, że przepis na ciasto znalazłam tutaj, ale oczywiście wprowadziłam do niego kilka zmian.Składniki na 18 malutkich bułeczek:2 szklanki
mąki pszennej pełnoziarnistej1 szklanka
mąki żytniej pełnoziarnistej1 szklanka
mlekajajko25g
drożdży2 łyżeczki
cukru waniliowegoszczypta
soli na nadzienie:
twaróg, wybrane
bakalie (te, których użyłam ja wymieniłam wyżej)
jajko do posmarowania wierzchu bułeczek
Twaróg blendujemy na gładką masę. Jeśli jest taka potrzeba można dodać troszkę
mleka. Wybrane
bakalie drobno kroimy i mieszamy z masą.Przygotowujemy rozczyn-
drożdże mieszamy z ciepłym
mlekiem.
Mąki przesiewamy do miski, dodajemy
sól,
cukier i
jajko. Następnie dodajemy rozczyn. Ciasto wyrabiamy tak długo, aż będzie elastyczne i nie będzie kleić się do rąk. Odstawiamy je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około godzinę.Po tym czasie ciasto wałkujemy i wykrawamy szklanką koła, które nadziewamy
twarogiem z
bakaliami i sklejamy w kształt bułeczek. Ciasto smarujemy roztrzepanym
jajkiem i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia- tym razem na 20- 30 minut.Piekarnik nagrzewamy do 200C i pieczemy bułeczki przez około 15 minut.Smacznego:)Dlaczego warto upiec pełnoziarniste,
drożdżowe bułeczki, czyli krótko wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
twaróg zawiera dość dużo
białka, zawiera wapń i magnez, a dzięki zawartości witamin z grupy B korzystnie wpływa nasz nasz wzrok,
żurawina jest bogata w witaminy C, E i grupę B oraz sód, potas, fosfor, jod; poza tym ma właściwości antybakteryjne, dlatego warto jeść ją w czasie infekcji oraz profilaktycznie.