ßßß
Ten przepis będzie także idealny dla miłośników masła orzechowego. Ja od niego uzależniłam się całkiem niedawno, bo wcześnie przekonana byłam, że to podobnie jak nutella samo zło. Ale zaczęłam czytać i okazało się, że jest ono bogate w tłuszcze nienasycone, które wcale dla naszej diety takie straszne nie są, a dodatkowo zawiera witaminy z grupy B, holinę i witaminę E oraz składniki mineralne: magnez, potas, cynk, selen, wapń, chromu, mangan, miedź i żelazo. Także spokojnie mogą po nie sięgać osoby dbające o linie, pod warunkiem, że nie zjędzą całego słoiczka na raz i wybiorą te o jak najlepszym składzie tj. bez tłuszczów trans i cukru. Najlepiej byłoby zrobić domowe, wtedy mamy pewność, że jego skład jest "czysty", ale jeśli tak jak mi nie chce Wam się go robić to śmiało możecie sięgnąć po to dostępne w Lidlu. Jego skład można zaliczyć najlepszych dostępnych w sklepach w zależności od wersji (a są dwie normalna i z kawałkami orzechów) zawiera 93 lub 95% orzeszków ziemnych, brązowy cukier i olej roślinny, sól. Co ważne nie zawiera utwardzonych tłuszczy i ma korzystny stosunek ilości do ceny, jedyny minus, że dostępne jest tylko w trakcie tygodnia amerykańskiego, ale Lidl organizuje takie akcje kilka razy do roku, więc może uda Wam się zaopatrzyć.Drugie masło o fajnym składzie możecie kupić w sklepie internetowym coś dla zdrowia.Uf, rozpisałam się okropnie, dość gadania, zapraszam na przepis i smacznego życzę :)
Babeczki:1 szklanka mąki razowej (u mnie żytnia)1 1/2 szklanki płatków owsianych3/4 szklanki jogurtu naturalnego1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżka miodu2 jajaWszystkie składniki mieszamy ze sobą, przekładamy do papilotek (lub foremek silikonowych) i pieczemu w 170 st. C przez ok 15-20 minut, do tzw suchego patyczkaKrem orzechowy:125 g. dobrego masła orzechowego (u mnie z Lidla)75 g. masłaMiękkie masło ucieramy na puch, a następnie partiami dodajemy masło orzechowe i ucieramy aż się połączą. Krem wykładamy na babeczki i gotowe.



