Wykonanie
Babeczki bez
cukru, bez tłuszczu (nie licząc tej odrobiny
masła w kremie) czyli coś, co każdy dbający o linie miłośnik słodkości może zjeść od czasu do czau do kawusi, bez wyrzutów sumienia.

Ten przepis będzie także idealny dla miłośników
masła orzechowego. Ja od niego uzależniłam się całkiem niedawno, bo wcześnie przekonana byłam, że to podobnie jak nutella samo zło. Ale zaczęłam czytać i okazało się, że jest ono bogate w tłuszcze nienasycone, które wcale dla naszej diety takie straszne nie są, a dodatkowo zawiera witaminy z grupy B, holinę i witaminę E oraz składniki mineralne: magnez, potas, cynk, selen, wapń, chromu, mangan, miedź i żelazo. Także spokojnie mogą po nie sięgać osoby dbające o linie, pod warunkiem, że nie zjędzą całego słoiczka na raz i wybiorą te o jak najlepszym składzie tj. bez tłuszczów trans i
cukru. Najlepiej byłoby zrobić domowe, wtedy mamy pewność, że jego skład jest "czysty", ale jeśli tak jak mi nie chce Wam się go robić to śmiało możecie sięgnąć po to dostępne w Lidlu. Jego skład można zaliczyć najlepszych dostępnych w sklepach w zależności od wersji (a są dwie normalna i z kawałkami
orzechów) zawiera 93 lub 95%
orzeszków ziemnych,
brązowy cukier i
olej roślinny,
sól. Co ważne nie zawiera utwardzonych tłuszczy i ma korzystny stosunek ilości do ceny, jedyny minus, że dostępne jest tylko w trakcie tygodnia amerykańskiego, ale Lidl organizuje takie akcje kilka
razy do roku, więc może uda Wam się zaopatrzyć.Drugie
masło o fajnym składzie możecie kupić w sklepie internetowym coś dla zdrowia.Uf, rozpisałam się okropnie, dość gadania, zapraszam na przepis i smacznego życzę :)

Babeczki:1 szklanka
mąki razowej (u mnie żytnia)1 1/2 szklanki
płatków owsianych3/4 szklanki
jogurtu naturalnego1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżka
miodu2
jajaWszystkie składniki mieszamy ze sobą, przekładamy do papilotek (lub foremek silikonowych) i pieczemu w 170 st. C przez ok 15-20 minut, do tzw suchego patyczkaKrem
orzechowy:125 g. dobrego
masła orzechowego (u mnie z Lidla)75 g.
masłaMiękkie
masło ucieramy na puch, a następnie partiami dodajemy
masło orzechowe i ucieramy aż się połączą. Krem wykładamy na babeczki i gotowe.




