Wykonanie
Serniki są u mnie zdecydowanie na pierwszym miejscu, jeśli chodzi o ciasta. Co prawda ostatnio nie piekę ciast co niedzielę, a raczej preferuję zdrowsze przekąski, ale nie wyobrażam sobie Bożego Narodzenia czy Wielkanocy bez sernika. W te Święta mama upiekła tak smaczny, że mało brakowało, a wcale nie spróbowałabym pozostałych ciast, tak byłam zajęta pochłanianiem sernika :)Ten również zniknął prawie tak szybko, jak się pojawił. Co prawda spód i wierzch wizualnie powinny być trochę ciemniejsze, ale połaszczyłam się na tanie
kakao, a co za tym idzie powinnam była dać go chyba dwa
razy więcej niż w przepisie, żeby osiągnąć zamierzony efekt kolorystyczny. Ponieważ jednak smak ważniejszy niż wygląd, podaję ilość taką jak trzeba i polecam kupić porządne, ciemne
kakao.Użyłam też ziarenek z
laski wanilii, a to co z niej zostało dorzuciłam do domowego ekstraktu
waniliowego . Nie dają one tak intensywnego aromatu, jak
cukier waniliowy czy wanilinowy lub ekstrakt, ale to nie ma być sernik
waniliowy, a te małe, czarne kropeczki dodają tyle uroku ;) Ach, no i oczywiście jak zwykle powtórzę - jeśli lubisz bardzo słodkie ciasta, dodaj do masy serowej więcej
cukru. Jeśli nie wiesz ile, możesz gotową masę dosłodzić przesianym
cukrem pudrem. Ważne, żeby nie było w nim grudek! Moje ciasta są mniej słodkie od tych dostępnych w cukierniach!Składniki na tortownicę 24 cm.Ciasto:- 250 gramów
mąki pszennej- 125 gramów zimnego
masła- 1
jajko- 0,5 szklanki
cukru- 1 czubata łyżka
kakao- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia WiniaryMasa serowa:- 1 kg
twarogu sernikowego (z wiaderka)- 3/4 szklanki
cukru- 5
jajek- 125 gramów miękkiego
masła- 1 opakowanie budyniu
śmietankowego Winiary (bez
cukru)- 1 czubata łyżka
skrobi ziemniaczanej- 1
laska wanilii (ziarenka)- opcjonalnie:
rodzynki, kandyzowane
owoce lub kawałki
czekoladyPrzygotowanie:1. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Zimne
masło posiekaj z
mąką, dodaj
cukier,
jajko,
kakao i
proszek do pieczenia i zagnieć jednolite ciasto. Podziel je na dwie części w proporcji ok. 1/3 i 2/3. Mniejszą część schowaj do zamrażalnika, a większą wylep spód blachy. Możesz to zrobić ręcznie lub po prostu rozwałkować.2. Jeśli masz czas, włóż blachę z
ciastem na pół godziny do lodówki. Spód podpiekaj przez ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.3. Przygotuj masę
serową. Utrzyj
masło z
cukrem, następnie dodawaj po jednym
jajka. Dodaj pozostałe składniki i zmiksuj na jednolitą masę. Na koniec jeśli chcesz wsyp
rodzynki lub inne dodatki i wymieszaj łyżką.4. Przełóż masę
serową na podpieczony spód, zetrzyj na wierzch pozostałe ciasto. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 60 minut. Po tym czasie uchyl lekko na minutę drzwiczki piekarnika, zamknij ponownie i zostaw do wystygnięcia. Po jakichś 20 minutach uchyl ponownie drzwiczki, jeśli chcesz, żeby sernik szybciej wystygł.Życzę smacznego i polecam funpage na Facebooku :)
