Wykonanie
Kupując
rybę - czy świeżą, czy z puszki, nie jestem niestety w stanie sprawdzić ile metali ciężkich zdążyła ona "pochłonąć". Na puszkach często też producenci dużymi wołami umieszczają informację, że
rybka jest bogata w kwasy tłuszczowe Omega-3 (to te dobre), jednak w rzeczywistości nie jestem w stanie przeczytać w składzie, ile tych kwasów zostało w rybie po obróbce, której została poddana przy puszkowaniu :)Ale! Często myślimy, że puszka to puszka, a jednak puszka puszce nie równa ;) Warto więc przed wrzuceniem jakiejś do koszyka zapoznać się z jej składem i wybrać tą, w której lista składników brzmi prosto, zrozumiale i naturalnie - bez dużej ilości aromatów i konserwantów, najlepiej też bez
mąki, bo jest ona w tym przypadku zupełnie zbędna. Warto też wybrać taką z długim terminem przydatności, bo
ryby w puszkach mogą sobie leżeć nawet do
trzech lat, jednak podobno z czasem spada zawartość kwasów Omega-3.Ale wróćmy do pasty :) Jest naprawdę pyszna i przede wszystkim naturalna, bez zbędnych "e" (no chyba, że z puszki, dlatego czytajcie składy!). Jeśli jesteś na diecie, zamiast
majonezu dodaj więcej
jogurtu naturalnego. A jeśli masz ochotę urozmaicić pastę, wkrój do niej drobno (już po zmiksowaniu)
korniszona lub kawałek
ogórka kiszonego.Z podanej ilości składników wychodzi przyzwoita, rodzinna porcja pasty :)Stopień trudności: bardzo łatwe.Składniki:- pół puszki
makreli w
sosie pomidorowym*- 1
jajko ugotowane na twardo- 1/2 niedużej
cebulki- kilka gałązek świeżego
koperku- 1 łyżka
majonezu**- 1 łyżka
jogurtu naturalnego typu greckiego**-
sól,
pieprz do smaku* użyłam połowy puszki o wadze: 170 gramów netto, masa
ryby 85 gramów.** tyle dodałam do swojej pasty, jednak na początku możesz dodać trochę mniej i później ewentualnie dołożyć, aby uzyskać konsystencję, jaka Tobie odpowiada :)Przygotowanie:1. Pół puszki
makreli wraz z częścią
sosu pomidorowego z puszki przełóż do blendera. Dodaj posiekaną
cebulkę, pokrojone na kilka kawałków
jajko, posiekany
koperek. Zmiksuj krótko.2. Teraz dodaj
majonez i
jogurt naturalny,
sól i
pieprz. Zmiksuj, dopraw ewentualnie jeszcze do smaku.
