Wykonanie
Schabowy na szybko, usmażony na patelni bez żadnych panierek itp. jest super szybkim rozwiązaniem, jednak bez sosu będzie zwyczajnie nudny :) A gdy na gotowanie czasu brak, można pomóc sobie gotowym - warto przygotować go jednak trochę inaczej niż instrukcja na opakowaniu nakazuje i urozmaicić dodatkowymi składnikami. Rozpuszczony w wodzie ze
śmietanką będzie miał lepszą konsystencję, a jeśli dodamy do niego jeszcze sporą ilość podsmażonej
cebulki i odrobinę
rozmarynu świetnie wzbogaci smak potrawy.Jeśli zrezygnujesz z
ziemniaków na rzecz
kaszy lub
ryżu, przygotujesz cały obiad w 20 minut, bo to właśnie obieranie i gotowanie
kartofli zajmie najwięcej czasu :) W efekcie otrzymasz smaczny obiad, przygotowany w ekstremalnie krótkim czasie - idealny po ciężkim dniu w pracy!Składniki (5 porcji):- 5 plastrów
schabu-
sól-
pieprz- odrobina
mąki- 2 średniej wielkości
cebule-
olej do smażenia-
Sos Pieczarkowy "Na Każdy Dzień"
Winiary- 200 ml zimnej
wody- 100 ml
śmietanki 30%- 1 łyżeczka suszonego lub posiekanego świeżego
rozmarynyPrzygotowanie:1. Kotlety
schabowe rozbijamy, oprószamy
solą i
pieprzem.2. Sos rozpuszczamy w wodzie wymieszanej ze
śmietanką i postępujemy dalej zgodnie z instrukcją na opakowaniu.3. Na patelni rozgrzewamy odrobinę
oleju i podsmażamy do miękkości pokrojoną w kostkę i lekko posoloną
cebulę. Dodajemy do gotowego sosu, doprawiamy całość
rozmarynem.4. Dolewamy na patelnię odrobinę
oleju i smażymy na dosyć dużym ogniu obtoczone lekko w
mące kotlety, aż ładnie się zarumienią.5. Nakładamy kotlety na talerze, podajemy polane sosem z dodatkiem
ziemniaków,
kaszy lub
ryżu oraz ulubioną surówką.