Wykonanie

Jedna z moich ulubionych sałatek, ma w sobie coś, co mnie przyciąga, może to
kuskus i
tuńczyk bardzo do siebie pasują? ;) Choć konsystencją trochę przypomina pastę bardziej niż
sałatkę, to jednak nie smarujemy nią
chleba, tylko jemy po prostu jak
sałatkę. Idealna np. na drugie śniadanie do pracy, choć może być też pozycją w menu na karnawałowej imprezie.
Sałatkę robi się szybko, ponieważ sam
kuskus przygotowuje się ekspresowo, wystarczy zalać go lekko osoloną
wodą i kilka minut poczekać. Najważniejsze jednak to dobrze ją przyprawić, powinna być dosyć pikantna :) W przepisie podaję
koncentrat pomidorowy, którego zazwyczaj używam, ale tym razem dodałam zalewę z
pomidorów z puszki (takich w całości), też świetnie się spisała.Składniki:- 1 szklanka
kaszy kuskus- 1 szklanka gorącej
wody- 1/3 łyżeczki
soli- puszka
tuńczyka w sosie własnym- 1 mała
cebulka- 1 średniej wielkości
kiszony ogórek- kilka gałązek
koperku- 1 łyżeczka
koncentratu pomidorowego*- 2 - 3 łyżki
majonezu dekoracyjnego
Winiary-
sól,
papryka ostra do smakuPrzygotowanie:1. Do szklanki
wody dodajemy odrobinę
soli, zalewamy nią
kaszę kuskus i odstawiamy pod przykryciem na kilka minut. Kiedy
kasza wchłonie całą
wodę "rozgarniamy" ją widelcem i odstawiamy do wystygnięcia.2.
Cebulę i
ogórka kroimy w drobną kostkę,
koperek siekamy. Dodajemy zimną
kaszę i odsączonego z zalewy
tuńczyka. Mieszamy z
majonezem i
koncentratem pomidorowym. Doprawiamy do smaku
solą i
ostrą papryką, dekorujemy
natką pietruszki.