Wykonanie
Dawno, dawno temu, można powiedzieć, że w zamierzchłych czasach, odbył się finał konkursu BlogerChef. Wśród towarzyszących mu atrakcji znalazły się również warsztaty z Adamem Chrząstowskim, w których miałam przyjemność uczestniczyć. Nie byłam, co prawda w grupie, która przygotowała pyszną okrasę z
pstrąga, ale na szczęście szwagier zrobił zdjęcia wszystkich przepisów ;) Postanowiłam na przygotować podobną okrasę z
makreli.Małe kanapeczki z grubą warstwą pasty będą ciekawą propozycją na imprezowym
stole. Pamiętajmy jednak o dokładnym pozbyciu się ości ;) Gotową schłodzoną okrasę dzielimy na małe kawałki i podajemy na
pieczywie - moim zdaniem, najlepiej na ciemnym. Dekorujemy np.
pietruszką,
koperkiem, choć można podać też bardziej wytrawnie z odrobiną
kawioru. Sama osobiście nie lubię go jeść, ale trzeba przyznać, że na takich kanapeczkach wyglądałby pięknie :)Składniki:- 700 gramów
wędzonej makreli- 2 łyżki
żubrówki (użyłam żołądkowej gorzkiej)- 200 gramów
masła- drobno posiekana mała
cebula- 2 łyżki
śmietany 18%- 3 łyżki
soku z cytryny- 2 łyżki
oliwy z oliwek-
sól,
pieprz do smaku- kilka kromek dowolnego
pieczywa (ja użyłam ciemnego
chleba)-
natka pietruszki lub
koperek do dekoracjiPrzygotowanie:1. Mikserem ucieramy na puch 150 gramów
masła. Pozostałe 50 gramów podsmażamy w rondelku lub na patelni na tzw. "brązowe
masło", czyli po prostu pozwalamy mu się przypalić ;) Choć w pierwszej chwili może to budzić pewne obawy, to nie martwcie się, takie
masło doda potrawie smaku i aromatu.2.
Mięso makreli oddzielamy dokładnie od ości. Rozdrabniamy widelcem, dodajemy utarte na puch
masło i wystudzone
masło brązowe oraz pozostałe składniki - drobno posiekaną
cebulę,
śmietanę,
sok z cytryny,
oliwę z oliwek. Mieszamy dokładnie i doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem.3. Rozprowadzamy okrasę równomiernie na blaszce na grubość ok. 1 - 2 cm w zależności od upodobań (u mnie ok. 1 cm). Wstawiamy na kilka godzin do lodówki.4.
Pieczywo kroimy na małe kromeczki. Schłodzoną okrasę kroimy na kawałki takiej samej wielkości jak
pieczywo i układamy na nim. Dekorujemy.5. Przechowujemy w lodówce, ale warto wyjąć ją na stół trochę wcześniej, gdyż lepiej smakuje, gdy trochę się ogrzeje ;)Smacznego!!