ßßß Cookit - przepis na Sandacz pieczony w sosie śmietanowo-czosnkowym pod żółtym serem

Sandacz pieczony w sosie śmietanowo-czosnkowym pod żółtym serem

nazwa

Wykonanie

Sandacz lub dowolna inna ryba - w ten sam sposób przygotowuję morszczuka, mirunę. Może być też panga, ale osobiście za nią nie przepadam. Każdy filet się nada ;)
Ta dziwna potrawa powstała kiedyś zupełnie "przypadkowym przypadkiem". Nie wiem co mnie naszło, żeby zalać rybę sosem i tak ją upiec. W każdym razie od tamtej pory gości na naszym stole dość często, bo pieczona ryba jest pyszna, sos jest rewelacyjny, a całość przygotowuje się dosłownie chwilę.
Składniki:
- 500 g filetów dowolnej ryby*
- 0,5 szklanki śmietanki 30%
- 2 ząbki czosnku
- pół pęczka świeżego koperku
- duża szczypta soli
- kilka plasterków żółtego sera (u mnie liliput)
- kolorowy pieprz do dekoracji
* u mnie tym razem sandacz.
Przygotowanie:
1. Filety rozmrażamy, płuczemy i oprószamy delikatnie solą. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i odstawiamy na czas rozgrzewania się piekarnika.
2. W szklance mieszamy śmietankę z wyciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekanym koperkiem. Doprawiamy do smaku solą. Wlewamy sos do ryby.
3. Pieczemy w odkrytym naczyniu w temperaturze 180 stopni przez ok. 20 - 30 minut (w zależności od grubości filetów). Kiedy ryba jest już upieczona układamy na wierzch plasterki sera i trzymamy jeszcze przez chwilę w piekarniku tak długo, żeby ser się rozpuścił.
4. Nakładamy na talerze, mielimy na rybę odrobinę kolorowego pieprzu. Zamiast tego można też posypać ją odrobiną świeżego koperku.
Świetnie smakuje z ziemniakami, ale polecam też z ryżem, polany sosem z ryby smakuje rewelacyjnie :)
Źródło:http://www.tysiacsmakow.eu/2013/06/sandacz-pieczony-w-sosie-smietanowo.html