Wykonanie

Jedna z moich ulubionych potraw z dzieciństwa :) Zawsze uwielbiałam jak mama przygotowywała
karkówkę w delikatnym sosie z kopytkami, kluskami śląskimi lub pampuchami... a jeśli zostawało na następny dzień, to jedliśmy z
makaronem. A jeśli został tylko sam sos to uwielbiałam go jeść na śniadanie z samą
bułką - dla mnie śniadanko bomba :DPóźniej przez pięć lat w akademiku tęskniłam za tymi obiadami, a jakiś czas temu w końcu dorosłam i stwierdziłam, że przecież dwóch lewych rąk nie mam, zrobię sobie sama :) Dobrze, że na stacjonarne dzwonię za darmo, to nie splajtowałam przez to gotowanie przez telefon... w każdym razie sosik wychodzi mi już pyszny i delikatny - "jak u mamy"! Choć wy możecie doprawić na koniec według własnego uznania np. dodając odrobinę
ostrej papryki, jeśli lubicie np.
bardziej pikantne smaki ;)Przygotowujemy go w piekarniku, tak więc w zasadzie jest trochę roboty i zmywania przez pierwsze 20 minut, ale później zostawiamy go na godzinę i możemy się zająć czymkolwiek - czytaniem książki, robieniem kopytek, prasowaniem albo leżeniem do góry brzuchem i cieszymy się z zapachu domowego obiadu ;)Składniki:- 6 plastrów
karkówki wieprzowej (ok. 600 g)- ok. 1 litr
wody- kilka ziaren
ziela angielskiego- kilka ziaren
pieprzu- kilka kawałków
suszonych grzybków- 2
liście laurowe- łyżeczka
przyprawy typu "warzywko"- kilka kropel "
maggi"- duża szczypta
słodkiej papryki-
sól-
pieprz- 2 - 3 łyżki
mąki pszennej + odrobina do obtoczenia
mięsa - fajnie wychodzi z
mąką pełnoziarnistą- 2 - 3 łyżki
masła-
olej do smażeniaPrzygotowanie:1.
Mięso myjemy, osuszamy, posypujemy z obu stron
solą i
pieprzem, odstawiamy na chwilę.2. Na małej patelni podsmażamy przez chwilę
mąkę, dodajemy
masło (tyle ile "wchłonie
mąka", chodzi o to, żeby całość była nie bardzo gęsta i zaczęła się jakby pienić), cały czas mieszając podsmażamy kilka minut. Odstawiamy do wystygnięcia.3. W rondelku zagotowujemy
wodę z
zielem angielskim,
pieprzem,
grzybkami, liśćmi laurowymi, "warzywkiem",
papryką i
maggi.4. Kawałki
karkówki obtaczamy z obu stron w
mące i smażymy krótko z obu stron na mocno rozgrzanym
oleju. Przekładamy
mięso (bez
oleju!) do naczynia żaroodpornego i zalewamy zagotowaną
wodą z
przyprawami.5. Do przestudzonej
mąki dolewamy stopniowo (!) ok. pół szklanki przegotowanej, ciepłej
wody, za każdym razem dokładnie mieszając. Dodajemy do
mięsa i porządnie mieszamy.6. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 1 godziny (w zależności od grubości plastrów
karkówki) pod przykryciem. Kiedy sos zacznie bulgotać można zmniejszyć temperaturę do 170 stopni - ma sobie delikatnie "bąbelkować", nie za mocno ;)7. Po mniej więcej godzinie sprawdzamy czy miękkość
mięsa nam odpowiada, doprawiamy ewentualnie sos do smaku
solą,
pieprzem,
papryką.