Wykonanie
Czemu niebiańskie? Bo inspirowane meksykańskim
ciastem "
torta de cielo"... mój hiszpański utknął na poziomie podstawowym, ale z tego co rozumiem oznacza to placek lub ciasto z nieba :) I coś w tym jest, bo
migdały nadają niesamowity smak wypiekom... Muffinki są mięciutkie i smakują zupełnie inaczej niż takie klasyczne przygotowywane z samej
mąki:)Do tego krem
kawowy, który po prostu uwielbiam... z fusami z
kawy, co może troszkę dziwić, ale naprawdę same fusy nie są wyczuwalne, a krem smakuje pysznie
kawowo:)12 muffinek.Składniki suche:- 140 g
migdałów w skórkach (po zmieleniu ok. 1,5 szklanki)- 1 szklanka
mąki- 3/4 szklanki
cukru- płaska łyżeczka
proszku do pieczenia- płaska łyżeczka
sodySkładniki mokre:- szklanka
mleka-
jajko- pół kostki
masła (roztopionego i wystudzonego)Krem:- pół kostki
masła- 3/4 kostki
margaryny- szklanka
cukru pudru- szklanka
mleka- 2 łyżeczki
mąki- 2 czubate łyżki
kawy mielonej- pół szklanki wrzątkuPrzygotowanie:1.
Migdały mielimy na proszek (jeśli zostanie trochę w małych kawałkach nic nie szkodzi). W osobnych naczyniach mieszamy składniki mokre i suche, a następnie przesypujemy suche do mokrych i mieszamy je razem.2. Rozkładamy całą masę do wyłożonej papilotkami blaszki do muffinek. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Kiedy babeczki zaczną rosnąć zmniejszamy temperaturę do 180 stopni. Pieczemy łącznie około 20 minut, aż z wierzchu będą ładnie rumiane.3. Przygotowujemy krem.
Mleko gotujemy z
mąką cały czas mieszając, a kiedy zgęstnieje i pojawią się bąbelki odstawiamy do wystygnięcia.
Kawę zalewamy wrzątkiem i również studzimy.
Masło i
margarynę (w temp. pokojowej) ucieramy mikserem z
cukrem pudrem, dodajemy
budyń z
mleka i
mąki oraz fusy z
kawy. Staramy się nie dodać za dużo "płynnej"
kawy, żeby masa nie zrobiła się zbyt rzadka.Wystudzone muffinki dekorujemy kremem.
