Wykonanie

Na zdjęciu mój mazurek z wzorem wykonanym przeze mnie z lukru plastycznego oraz suchych barwników, przedstawiający symboliczne przyjście Wiosny - według dawnych Słowian oraz współczesnych Rodzimowierców, ta
pora roku nadchodzi, gdy Perun pokonuje panującego nad światem Welesa (żmija).Mazurek to oczywiście nieodłączny element Wielkanocy.Moim ulubionym jest ten
czekoladowy, który w tej wersji może zaskoczyć. :)Ciasto:120g miękkiego
masła (raczej nie polecam
margaryny)4 łyżki stołowe
cukru pudru2
żółtka (z
jajka M)280g
mąki pszennej (t. 500)pół łyżeczki
soli kuchennejKrem:1,5 tabliczki
mlecznej czekolady150ml
śmietanki 30%2 łyżki
masła150g
konfitury z
płatków róży
Masło rozgniatamy palcami do dużej miski.Dodajemy do niego
cukier puder oraz
żółtka i
sól.Na koniec dosypujemy
mąkę i zagniatamy kruchy spód.Jeśli wyszedł zbyt twardy, można lekko pokropić ciasto
wodą i zagnieść ponownie.Bez odstawiania do lodówki, wylepiamy
ciastem spód tortownicy lub formy do tarty o wielkości 25 centymetrów.Pieczemy w 200 stopniach do momentu zezłocenia brzegów (około 15 minut).Ciasto wyjmujemy z pieca i pozostawiamy do ostudzenia.W kąpieli
wodnej rozpuszczamy
czekoladę.Najprościej jest, gdy mamy przystawkę do gotowania na parze.Do garnka wlewamy
wodę, przykrywamy go przystawką.Do niej wstawiamy miseczkę i wkruszamy
czekoladę.Gdy się rozpuści, w podobny sposób podgrzewamy
śmietankę uważając, by nie doprowadzić do wrzenia.Ponownie na parze łączymy
śmietankę z
czekoladą i dodajemy również
masło.Krem pozostawiamy do przestudzenia. Do polania
spodu powinien
mieć temperaturę pokojową.Na przestudzone kruche ciasto wykładamy
konfiturę z róży.Tę zalewamy
kremem czekoladowym.Na koniec formę zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy na noc do lodówki.Jeśli chcemy mazurek ozdobić
bakaliami, należy zrobić to po polaniu ciasta kremem.