Wykonanie
Dzisiaj przepis na babkę
dyniowo -
szpinakową, bardzo smaczną. Lekko słodkawa, krucha i bardzo efektowna.

SKŁADNIKI :2 i 1/3 szklanki
mąki pszennej1/2 szklanki
mąki ziemniaczanej200 g
margaryny, rozpuszczonej i ostudzonej4
jajka3/4 szklanki
cukru1
cukier waniliowy1 duża łyżka
proszku do pieczenia3 duże łyżki musu z dyni2 łyżki musu ze
szpinakuPRZYGOTOWANIE :
Jajka ubijamy mikserem na puch. Następnie dalej ubijając wsypujemy
cukry. Po chwili, wlewamy cienkim strumieniem
margarynę.
Mąkę pszenną i
mąkę ziemniaczaną oraz proszek mieszamy w dużym pojemniku, wsypujemy je do ciasta. Mieszamy aż składniki babki się połączą i dzielimy ciasto na dwie połówki. Ja zrobiłam jedną większą a drugą mniejszą. Do większej porcji ciasta dodajemy mus z dyni i dokładnie mieszamy. Do drugiej porcji ciasta dodajemy mielony
szpinak i również dokładnie mieszamy.Do wysmarowanej
masłem i wysypanej formy na babkę lub formy keksowej wylewamy partiami ciasta. Raz jasne a raz ciemne. Babkę pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 * C. około 1 godziny.Ciasto studzimy przy uchylonych drzwiczkach. Ostudzone polewamy polewą. Smacznego.Polewa; dowolna- lukrowa, czekoladowa lub orzechowa
