Wykonanie
Pyszna babka migdałowa z dodatkiem dużych, słodkich
śliwek. Przepis na babkę znalazłam w zeszycie babci, dodałam
olejek migdałowy i
owoce, oraz trochę
bitej śmietany. Ciasto wyszło idealne do
kawki i gości.
SKŁADNIKI :5
jajek1 szklanka
cukru1 szklanka
mąki pszennej1/2 szklanki
mąki ziemniaczanej2 łyżeczki
proszku do pieczenia150 g rozpuszczonej
margaryny5-6 dużych
śliwek + kilka do dekoracjiPRZYGOTOWANIE :Całe
jajka ubijamy mikserek z
cukrem, na puszystą pianę. Następnie kiedy
jajka są już dobrze ubite wlewamy rozpuszczoną i ostudzoną
margarynę. Zmniejszamy obroty miksera i wsypujemy wymieszane
mąki z proszkiem. Dalej ubijając delikatnie łączymy składniki. Ciasto wylewamy do natłuszczonej i wysypanej
bułką tartą formy, dodajemy pokrojone na połówki
śliwki ( bez pestek ).Pieczemy około 50 minut w nagrzanym piekarniku do 170-180 * C.Temperaturę regulujemy w miarę pieczenia się babki.Po upieczeniu i ostudzeniu, ciasto wykładamy do góry dnem, na talerz.
Śliwki troszkę przykleją się do formy ale i tak ładnie się oderwą. Babkę dekorujemy kawałkami
śliwek i ewentualnie
bitą śmietaną. Możemy ciasto posypać tylko
cukrem pudrem i zajadać. Smacznego.