ßßß Cookit - przepis na BABKA MIGDAŁOWA ZE ŚLIWKAMI

BABKA MIGDAŁOWA ZE ŚLIWKAMI

nazwa

Wykonanie

Pyszna babka migdałowa z dodatkiem dużych, słodkich śliwek. Przepis na babkę znalazłam w zeszycie babci, dodałam olejek migdałowy i owoce, oraz trochę bitej śmietany. Ciasto wyszło idealne do kawki i gości.
SKŁADNIKI :
5 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
150 g rozpuszczonej margaryny
5-6 dużych śliwek + kilka do dekoracji
PRZYGOTOWANIE :
Całe jajka ubijamy mikserek z cukrem, na puszystą pianę. Następnie kiedy jajka są już dobrze ubite wlewamy rozpuszczoną i ostudzoną margarynę. Zmniejszamy obroty miksera i wsypujemy wymieszane mąki z proszkiem. Dalej ubijając delikatnie łączymy składniki. Ciasto wylewamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy, dodajemy pokrojone na połówki śliwki ( bez pestek ).
Pieczemy około 50 minut w nagrzanym piekarniku do 170-180 * C.
Temperaturę regulujemy w miarę pieczenia się babki.
Po upieczeniu i ostudzeniu, ciasto wykładamy do góry dnem, na talerz. Śliwki troszkę przykleją się do formy ale i tak ładnie się oderwą. Babkę dekorujemy kawałkami śliwek i ewentualnie bitą śmietaną. Możemy ciasto posypać tylko cukrem pudrem i zajadać. Smacznego.
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2015/07/babka-migdaowa-ze-sliwkami.html