Wykonanie
Bardzo proste, szybkie i tanie ciasto, w tym przypadku ze
śliwkami, ale równie dobrze można upiec z
jabłkami,
wiśniami, przełożyć kremem lub spróbować innych wariacji kulinarnych.Składniki:1 i 1/2 szklanki
mąki pszennejkostka
margaryny do ciast1 szklanka
cukru1 i 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia2
jajaśliwkiMargarynę utrzeć z
cukrem na jasny puch, dodać
jaja, a następnie dodać przesianą
mąkę z
proszkiem do pieczenia i wymieszać tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Przeczytaj, czego unikać, aby nie wyszedł zakalec .Blachę wysmarować
margaryną, obsypać
mąką i wyłożyć
ciastem. Na równomiernie ułożone ciasto ułożyć połówki
śliwek, obsypać delikatnie
cukrem i piec w piekarniku nagrzanym do 160*C przez 40 minut.