Wykonanie
Kiedy sezon
śliwkowy w pełni, warto użyć ich do pysznego ciasta ze
śliwkami i pianką. Smaczne i proste w przygotowaniu ciasto idealnie pasuje do popołudniowej
kawy. Zamiast
śliwek możemy użyć innych
owoców np.
jabłek lub
winogron.
składniki na tortownicę 23 cm3 szklanki
mąki pszennejkostka
margaryny 250 g4
jajkaszklanka
cukru2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżeczki
mąki ziemniaczanej30 do 40 dag
śliwekprzepisDo miski wsypujemy przesianą
mąkę pszenną, dodajemy pół szklanki
cukru,
żółtka, 2 łyżeczki
proszku do pieczenia oraz
miękką margarynę .Wszystko siekamy nożem, żeby składniki się połączyły a następnie dłonią wyrabiamy ciasto.Gotowe ciasto dzielimy na 3 części, 2 wkładamy na chwilę do zamrażalnika a jedną częścią wylepiamy posmarowaną tłuszczem i posypaną
bułką tartą formę do pieczenia.Opłukane, wydrylowane i przepołowione
śliwki układamy na cieście.Na
śliwki ścieramy na tarce o dużych oczkach jedną część zmrożonego ciasta.Następnie
białka ubijamy na sztywną pianę, w trakcie ubijania dodajemy drugą połowę
cukru oraz 2 łyżeczki
mąki ziemniaczanej.Ubitą pianę z
białek układamy na cieście i dokładnie rozprowadzamy.Na pianę ścieramy na tarce o dużych oczkach, drugą część zmrożonego ciasta.Ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku około 40 minut w 180 st C.