ßßß Cookit - przepis na PESTO Z JARMUŻU

PESTO Z JARMUŻU

nazwa

Wykonanie

Jarmuż to odmiana kapusty, bogata w beta - karoten, witaminy K,C, z grupy B i E. Zawiera sulforafan (ma działanie antybakteryjna) i chlorofil, który hamuje przemiany zdrowych komórek w nowotworowe. Jarmuż jest również doskonałym źródłem żelaza, wapnia, fosforu i magnezu. Można go zjadać na surowo, smażyć (popularne są chipsy z jarmużu), gotować ( jak każdą inną kapustę) oraz dodawać do zup i koktajli lub zrobić pesto.
SKŁADNIKI :
1 szklanka ubitego jarmużu, bez grubych łodyg
2 ząbki czosnku
duża garść orzechów nerkowca
2 łyżki tartego parmezanu lub twardego sera dojżewjącego
około 1/4 szklanki oliwy z oliwek
2 łyżki wody
sól do smaku
PRZYGOTOWANIE :
Jarmuż myjemy, osuszamy, wycinamy grube łodyżki, liście tniemy. Do naczynia blendera wkładamy wszystkie składniki, mielimy na jednolitą masą. Pesto jest bardzo geste i aby je dobrze zmielić często trzeba dolać więcej oliwy lub wody.
Doprawiamy do smaku i przechowujemy w lodówce w pojemniku lub słoiczku. Podajemy jako dodatek do kanapek, sosów, makaronu itp. Smacznego.
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2015/01/pesto-z-jarmuza.html