Wykonanie
Naleśniki z
twarogiem są bardzo pyszne,a zalane i zapieczone ze słodką
śmietanką są rewelacyjnie.Wyszły z góry chrupiące a w środku wilgotne, idealne na ciepło lub zimno, polecam :)
SKŁADNIKI :przygotowujemy naleśniki,potrzebujemy ich 7-8 dużych placków,polecam przepis na ciasto naleśnikowe :
ciasto naleśnikoweMASA SEROWA :400 g
serka chomogenizowanego o smaku waniliowym1-3 łyżka
cukru, lub troszkę więcej1 duża łyżka budyniu
waniliowego, bez
cukru200 g
twarogu półtłustego w kostcemożemy dodać
rodzynkiJeżeli użyjemy samego
serka chomogenizowanego, masa jest zbyt płynna, w połączeniu z
twarogiem jest w miarę gęsta a dodatek budyniu zagęści
ser podczas pieczenia.
Sery i
cukier przekładamy do miski, dodajemy
budyń i dokładnie mieszamy.Na każdy naleśnik nakładamy po dużej łyżce z czubkiem masy serowej, zwijamy placki i przecinamy każdy naleśnik na pół.Układamy je w wysmarowanym
masłem naczyniu żaroodpornym, środkiem naleśnika ( po przecięciu )do góry.
ŚMIETANA :200 ml
śmietany 30 %1
jajko1 łyżka budyniu
waniliowego bez
cukru1 łyżka
cukruWszystkie składniki dokładnie mieszamy, polewamy
śmietaną nasze naleśniki.Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 * C, przez około 20-30 minut, kiedy zaczną się rumienić zmniejszamy temperaturę.
Śmietana powinna zgęstnieć i ładnie się zapiec. Po upieczeniu zostawiamy naleśniki na około 15 minut aż trochę ostygną, posypujemy
cukrem pudrem i podajemy.Są na prawdę bardzo pyszne, smacznego :)