ßßß Cookit - przepis na SZYBKIE CIASTO BISZKOPTOWE Z PORZECZKAMI

SZYBKIE CIASTO BISZKOPTOWE Z PORZECZKAMI

nazwa

Wykonanie

Panuje sezon na ciasta owocowe i takie właśnie przygotowałam.Biszkopt z porzeczkami wyszedł smaczny.Lekkie,słodkawe ciasto i kwaskowe owoce,idealne ciasto do popołudniowej kawy.
SKŁADNIKI :
4 jajka
1 szklanka cukru
1/2 szklanki oleju
1 szklanka maki tortowej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
30 dkg porzeczek czerwonych lub czarnych
Całe jajka(bez skorupek) ubijamy mikserem z cukrem na puch,następnie wlewamy olej i dalej mieszając dosypujemy wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia.
Tortownicę smarujemy oliwą,wysypujemy bułką tartą i wlewamy ciasto.
Owoce płuczemy wodą,osuszamy na sitku,wsypujemy na na wierzch biszkoptu i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 160-170 *C na 40 minut. Temperaturę zmniejszamy gdyby ciasto zaczęło się spiekac.
Po wyłączeniu piekarnika czekamy około 30 minut aby ciasto odpoczęło.Po wyciągnięciu odpinamy boki tortownicy a ciasto przekładamy na talerz do góry dnem,owoce po opadnięciu(podczas pieczenia) będą teraz u góry.
Smacznego:)
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2013/07/szybkie-ciasto-z-porzeczkami.html