Wykonanie
Panuje sezon na ciasta
owocowe i takie właśnie przygotowałam.
Biszkopt z
porzeczkami wyszedł smaczny.Lekkie,słodkawe ciasto i kwaskowe
owoce,idealne ciasto do popołudniowej
kawy.

SKŁADNIKI :4
jajka1 szklanka
cukru1/2 szklanki
oleju1 szklanka
maki tortowej1/2 szklanki
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka
proszku do pieczenia30 dkg
porzeczek czerwonych lub czarnychCałe
jajka(bez skorupek) ubijamy mikserem z
cukrem na puch,następnie wlewamy
olej i dalej mieszając dosypujemy wymieszane
mąki z
proszkiem do pieczenia.Tortownicę smarujemy
oliwą,wysypujemy
bułką tartą i wlewamy ciasto.
Owoce płuczemy
wodą,osuszamy na sitku,wsypujemy na na wierzch
biszkoptu i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 160-170 *C na 40 minut. Temperaturę zmniejszamy gdyby ciasto zaczęło się spiekac.Po wyłączeniu piekarnika czekamy około 30 minut aby ciasto odpoczęło.Po wyciągnięciu odpinamy boki tortownicy a ciasto przekładamy na talerz do góry dnem,
owoce po opadnięciu(podczas pieczenia) będą teraz u góry.Smacznego:)