Wykonanie
Domowa
bagietka jest pyszna,chrupiąca i pachnąca a najważniejsze że możemy ją upiec kiedy tylko chcemy.Dzisiaj z dodatkiem
suszonych pomidorów,bardzo je lubię jako dodatek do
pieczywa pasują idealnie.
Bagietka szybko zniknęła,z dodatkiem
masła,mniam....

SKŁADNIKI : na jedna,dużą
bagietkę4 szklanki
mąki pszennej1/4 kostki
drożdży 100 gramowej1 łyżeczka
soli1 szklanka ciepłej
wody1/2 szklanki ciepłego
mleka5
suszonych pomidorów "Baresa" dostępnych w Lidlu
Mąkę wsypujemy do miski,dodajemy
sól.
Drożdże rozrabiamy w
mleku,wlewamy do
mąki oraz
wodę i

pokrojone
pomidory.Wyrabiamy elastyczne ciasto,przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (około 30 minut).Blachę lekko naoliwiamy.Ręce nacieramy
oliwą i z ciasta formujemy podłużny wałek,przekładamy na blaszkę.Pozostawiamy na 15 minut do podrośnięcia lekko ją nacinając na wierzchu.Piekarnik nagrzewamydo 200 * C,pieczemy
bagietkę 20-25 minut aż nabierze złotego koloru.Gorącą przekładamy na kratkę do całkowitego ostygnięcia.Smacznego:)

