Wykonanie
Co zrobić z
ziemniaków pozostałych z obiadu-oczywiście mogą to być dufinki a z dodatkiem
sera ucieszą nie jedno podniebienie.Bardzo smaczne,łatwe w przygotowaniu,polecam je przygotować.SKŁADNIKI:1/2 kg
ziemniaków(ugotowanych i przeciśniętych przez praskę)1
jajko1 łyżka
mąki pszennej1 łyżka
mąki ziemniaczanejsól,gałka muszkatałowa1 łyżeczka
masła10 dkg startego
żółtego serabułka tartaolej do smażeniaDo miski wbijamy
jajko,dodajemy
ziemniaki,
sól,odrobinę
gałki muszkatałowej,
mąki,
starty ser i
masło.Wyrabiamy gładką masę.Do miseczki wsypujemy
bułkę tartą,formujemy małe kulki i obtaczamy je w
bułce tartej.Smażymy na głębokim
oleju(w frytkownicy lub garnku z
olejem) na złoty kolor.Jeszcze gorące podajemy z ulubioną surówką,i kotletem
schabowym.
