ßßß Cookit - przepis na Kotlety z kalarepy

Kotlety z kalarepy

nazwa

Wykonanie

Czerwiec to również sezon kalarepy. Mam wrażenie, że jest to lekko zapomniane warzywo, a pojęcia nie mam dlaczego. Może w wersji dzisiejszych kotlecików zachęce kalarepkowych niejadków.
Składniki:
4 kalarepki,
2 jajka,
½ łyżeczki mąki ziemniaczanej,
½ szklanki bułki tartej,
10 dag żółtego sera,
sól do smaku,
masło do smażenia.
Wykonanie:
Kalarepkę umyć, obrać i ugotować w osolonej wodzie. Następnie schłodzić, pokroić w plastry. Jajka roztrzepać wymieszać z bułką tartą i mąką ziemniaczaną, maczać kalarepki i smażyć złociście na maśle. Jeszcze ciepłe obłożyć żółtym serem i podawać.
Źródło:http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2015/06/kotlety-z-kalarepy.html