Wykonanie
Ochota na coś innego niż
schabowy, o bardziej wyszukanym smaku, ale szybkim do zrobienia. Padło na
polędwiczki i
bataty. W lodówce znalazła się jeszcze
szynka parmeńska, która dopełniła swoim smakiem
mięso.Polecam na szybki obiad, ale też i na uroczyste rodzinne spotkanie!

składniki:- polędwiczka wieprzowa (około 500g)- 6 plastrów
szynki parmeńskiej-
sól,
czosnek,
papryka słodka i ostra,
majeranek-
oliwapuree:- 0.5 kg
batatów- 2 łyżki
masła-
gałka muszkatołowa-
sól-
pieprzPolędwiczki myjemy, odcinamy błonki. Do miski wlewamy 2-3 łyzki
oliwy i dodajemy wszystkie
przyprawy (
czosnek proponuje pokroic na plasterki). Wkładamy polędwiczkę na minium 2-3 godziny, aby wchłonęła smaki przypraw.Po tym czasie polędwiczkę owijamy w plastry
szynki.Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni i wkładamy polędwiczkę w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy około 20-25 minut (zależy jak gruba jest polędwiczka).Przed krojeniem odkładamy
mięso na 5 minut aby odpoczęło. Inaczej wszystkie
soki nam wypłyną.Puree:
Bataty obieramy i gotujemy na parze (możemy w wodzie jak
ziemniaki) do miękkości. Jeszcze gorące traktujemy tłuczkiem do
ziemniaków lub przeciskamy przez praskę. Dodajemy
masło oraz
przyprawy i gotowe!SMACZNEGO!