Wykonanie
Kotleciki zobaczyłam u Iwonki i od razu pomyślałam, że muszę je wypróbować.Fajna propozycja dla kuchni, w której często marnuje się nieświeży
chleb.Można dodać do nich co tylko się chce. Polecam!

SKŁADNIKI:- 1/2
chleba (może być czerswty)- 2
jaja- 2 szklanki
mleka- ok. 5 łyżek łuskanego
słonecznika- 1 łyżeczka
soli-
pieprz do smaku- 5 listków
bazylii- mały kawałek
czerwonej papryki-
olej do smażeniaPRZYGOTOWANIE:
Chleb rwiemy na mniejsze kawałki i zalewamy
mlekiem. Gdy zmięknie odciskamy w razie potrzeby nadmiar płynu. Na rozgrzanej patelni podgrzewamy
sól i dorzucamy do niej
słonecznik. Prażymy na wolnym ogniu ciągle mieszając.
Bazylię siekamy,
paprykę kroimy na kosteczkę. Wszystko wrzucamy do
chleba, dodajemy
jajka i dobrze mieszamy - rozcieramy by nie było pod palcami czuć kawałków
chleba. Formujemy z masy nieduże kotleciki i smażymy na złoto na rozgrzanym
oleju. Ja podałam ze świeżą
sałatką i
sosem tatarskim. Smacznego :)
