Wykonanie
Jesień nie tylko czuć, ale i widać... Ten chłód i szarość nie wpływają na mnie optymistycznie. Aż z łóżka wstawać się nie chce a czas
goni.Na szczęście mam powód do radości.Za pięć dni wyjeżdżam do Chorwacji, a
potem do Włoch -i
będę plażować tak dziesięć dni!Mam nadzieję, że tam słonko jeszcze
daje o sobie znać.A już dziś zapraszam na jesienny kapuśniaczek z
grzybkami z pobliskich lasów :)
SKŁADNIKI:- 80 dag
kiszonej kapusty- 60 dag
żeberek ekstramięsnych- kilka
suszonych grzybów-
marchew,
pietruszka,
seler - może być zielony-
cebula- 3
ziemniaki- 3 łyżki
masła-
przyprawy:
sól,
pieprz,
kminek mielony,
ziele angielskie,
liść laurowyPRZYGOTOWANIE:Gotujemy
wywar na
włoszczyźnie i żeberkach.
Grzybki namaczamy w wodzie. Jeśli nasza
kapusta jest twarda można ją w osobnym garnku podgotować, jeśli nie to z
wywaru usuwamy warzywa i
mięso, dodajemy
kapustę,
grzyby,
kminek,
zielę angielskie i
liść laurowy. W międzyczasie na
maśle podzłacamy
cebulę, a
ziemniaki kroimy w kostkę i dodajemy do zupy. Z
żeberek obieramy
mięso i też dodajemy do garnka. Gotujemy do miękkości i przyprawiamy
solą i
pieprzem. Smacznego!